Dementie bij uw kat

kat kijkt zielig

Wat kunt u doen tegen dementie bij uw kat?

Niet alleen mensen kunnen last hebben van ouderdomskwaaltjes als ze ouder worden. Ook katten kunnen te maken hebben met ouderdomskwalen, denk bijvoorbeeld eens aan artrose, nierfalen of hart- en longaandoeningen. Een andere vervelende kwaal die uw kat kan overkomen is dementie, maar kunt u hier iets tegen doen? En hoe herkent u dementie het beste bij uw kat? Daar gaan we u alles over vertellen in dit blogitem.

Hoe herken ik dementie?

Dementie is niet moeilijk te herkennen, er zijn genoeg symptomen die makkelijk te herkennen zijn, het lastige is alleen dat deze symptomen niet altijd wijzen op dementie. Voorbeelden van bekende symptomen zijn:

  • ‘s Nachts miauwen
  • Toenemende agressie
  • Een verstoord dag- en nachtritme
  • Het ronddwalen en het niet helemaal bekend zijn met de omgeving
  • Lang staren naar voorwerpen
  • En het urineren en ontlasten buiten zijn kattenbak.

Toch is het belangrijk om niet te snel conclusies te trekken, het herkennen van een van deze symptomen wil niet zeggen dat uw kat ook daadwerkelijk dementie heeft. Een kat die dover wordt gaat ook harder miauwen, artrose of nierfalen kunnen ook leiden tot onzindelijkheid en toenemende agressie kan vele andere oorzaken hebben. Belangrijk is dus om eerst goed te kijken en niet te snel te oordelen. Bij het concluderen van dementie sluit je dus eerst alle andere aandoeningen uit.

Wat kunt u er tegen doen?

Jammergenoeg is er nog steeds geen medicijn ontwikkeld tegen dementie. Er zijn wel enkele vertragende factoren. Zo zijn voersoorten met de Omega 3 vetzuren DHA en EPA een lichtelijk hulpmiddel om het dementeren te vertragen. Een groot nadeel is dat het soms wel een maand kan duren voordat er verschil gezien kan worden, als het überhaupt werkt. Er wordt namelijk nog wel eens gezegd dat het niet bij alle katten werkt.

Ook kunt u andere dingen met uw kat doen zoals veelvuldig contact leggen. Zo kan het geen kwaad om wat vaker met uw kat te gaan spelen, ook het veelvuldig aanbieden van verschillende speeltjes is aan te raden. Zo herkent de kat bepaalde geuren en door het vaker spelen met de kat blijft hij zijn baasje herkennen. Het draait dus niet echt om het spelen zelf maar meer om het contact blijven leggen met uw kat.

Heeft u na het lezen van dit blogitem toch nog het idee dat uw kat wel eens dementie zou kunnen hebben? Dan kan een bezoekje aan de dierenarts natuurlijk geen kwaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *