Toont alle 6 resultaten

Catnip of Kattenkruid, wat is het precies?

Iedere kattenliefhebber heeft er vast wel eens van gehoord. Wat is catnip, wat kun je precies met dit kruid en waarom zou je dit geven aan je kat? Alles over de verschillende vormen van catnip op één pagina.


Catnip, een natuurlijk plant

Kattenkruid, ook wel Catnip genoemd in het Engels, is een bekend plantje onder katteneigenaren. Dit is een plant die familie is van de munt. Deze plant komt uit Europa, maar is inmiddels in veel verschillende landen uitgezet.

Catnip wordt ook wel Nepeta cataria genoemd en bevat ‘nepetalactone’. Dit is een olie die voor een euforisch hallucinerend effect kan zorgen. Dit middeltje raakt bepaalde cellen achterin de neus van de kat, waardoor je kat deze geur kan ruiken. Het heeft vrijwel hetzelfde effect als feromonen.

Kattenkruid is een volledig natuurlijk middel, het is niet verslavend en veilig is in gebruik. Dit kruid wordt wel eens door katteneigenaren gebruikt wanneer een kat geen interesse toont in kattenspeeltjes of in een krabpaal, omdat het een positief effect kan hebben.

Waarom kattenkruid kopen?

Kattenkruid is handig te gebruiken voor het trainen van je kat. De kans bestaat dat je kat helemaal geen interesse toont in een nieuwe krabpaal of kattenmeubel. Zo’n kattenmeubel schaf je juist aan om het krabgedrag op andere meubels te voorkomen. Om te zorgen dat je kat de nieuwe krabpaal in gebruik neemt, moet hij er eerst bekend mee zijn.

Catnip in de vorm van een spray

Met kattenkruid in sprayvorm kun je een nieuw kattenmeubel zeer interessant maken. De kat zal de geur onderzoeken, waardoor hij in contact komt met de krabpaal. Naast dat je kat de krabpaal zal associëren met positieve gevoelens, raakt hij de krabpaal ook aan door middel van bijvoorbeeld kopjes. Hierdoor staat de kat zijn of haar geur af aan de krabpaal, waardoor hij onderdeel wordt van het territorium.

Gedroogd kattenkruid

Gedroogd kattenkruid kan goed gebruikt worden om kattenspeeltjes interessant te maken. Spelen met je kat is belangrijk, omdat ze dan voldoende lichaamsbeweging krijgen. Door kattenspeeltjes op te bergen in een doos waar je gedroogd kattenkruid in strooit, nemen de kattenspeeltjes de geur op. De gedroogde variant kun je ook in een trappelkussen doen.

Wij raden aan om, bij het introduceren van een nieuwe krabpaal, kattenkruid of catnip spray wekelijks te gebruiken om het nieuwe object interessant te maken.

De effecten van kattenkruid

Niet alle katten reageren hetzelfde op kattenkruid. Katten kunnen verschillende reacties vertonen. Sommige katten gaan liggen en worden erg rustig bij het ruiken van dit kruid. Dit terwijl andere katten juist actief en in beweging komen. Weer andere katten worden erg knuffelig, gaan rollen over de grond en begraven hun kopje in de catnip. De duur van het effect is zo'n 10 tot 15 minuten aanhouden.

Niet iedere kat is geïnteresseerd

De gevoeligheid voor dit cat nip is genetisch bepaald. Zo’n 75% van de katten reageert op het kattenkruid. Bij de rest doet kattenkruid vrijwel niets. Kittens of jonge katten reageren helemaal niet op het kruid of vermijden de sterke geur. Vanaf ongeveer zes maanden kunnen katten een reactie hebben op katten kruid.

Is catnip veilig?

Soms wordt er op een manier over kattenkruid gesproken, waardoor het lijkt alsof het slecht is voor katten. De effecten worden dan vergeleken met de effecten van drugs. Gelukkig is dit niet waar. Catnip is niet gevaarlijk, heeft geen verslavende werken en is niet giftig, maar juist veilig in gebruik. Dat wil niet zeggen dat er niet een aantal zaken zijn om rekening mee te houden.

Beloningsmiddel

Als je kat positief reageert op het kruid, dan kun je het gebruiken op een kattenmeubel of als beloningsmiddel. Het is dan dus een veilige manier om je kat te verwennen. Zorg wel voor een goede dosering en gebruik het niet te vaak, want dan worden de effecten over het algemeen minder.

Zijn grote hoeveelheden catnip gevaarlijk?

Grote hoeveelheden kattenkruid zijn niet schadelijk, in de zin van dat het permanente schade op kan leveren. Je kat kan wel buikpijn krijgen als ze grote hoeveelheden catnip eet, omdat het de maag van streek kan maken. Zorg dus dat je catnip altijd netjes opbergt.

Kan mijn kat agressief worden van catnip?

Sommige katten kunnen agressief reageren bij het ruiken van kattenkruid. Voornamelijk katers, die iets dominanter zijn, kunnen minder prettig gedrag vertonen.

Let dus op het gedrag van je kat voordat je ze laat kennismaken met dit kruid. Begin met een kleine dosering op een speeltje om de reactie te testen. Merk je dat je kat agressief gedrag vertoont door dit kruid, gebruik het dan niet.

Catnip kopen?

Catnip is in verschillende varianten te koop. Zo bestaan er sprays met catnip, gedroogde catnip, en zelfs bellenblaas met catnip erin. Naast catnip zijn er nog veel meer kruiden met vergelijkbare effecten. Zo kan Valeriaan rustgevend werken in stressvolle situaties. Matatabi heeft ook vergelijkbare effecten als kattenkruid. Mocht cat nip bijvoorbeeld geen effect hebben, dan zou je Matatabi kunnen proberen. Vaak worden deze kruiden ook met elkaar gecombineerd, zoals in de Kattenkruidenmix.

Katten krabpaal of krabton, er is voor ieder wat wils!

In ons assortiment vind je verschillende soorten krabpalen in diverse soorten en maten. Deze krabpalen variëren in hoogte, opties, kleuren en nog veel meer. Krabpalen in verschillende maten en opties zijn eenvoudig gesorteerd in onze webshop.

Dit zijn onder andere kleine krabpalen, grote krabpalen, sisal krabpalen, design krabpalen en plafondkrabpalen. Binnen ons ruime assortiment zit er zonder twijfel een geschikt product tussen voor je kat!

We hebben niet alleen een uitgebreid assortiment met krabpalen. Je vindt bij ons ook kattenbakken, kattenmanden, en kattenmeubels.

De service van Krabpaal.nl

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Onze medewerkers helpen je graag. Met veel kennis over katten en alle benodigdheden staan we je graag te woord. Onze medewerkers hebben veel kennis en kunnen je adviseren over de juiste krabpaal voor jouw kat.