Toont alle 10 resultaten

Kattentuigje of kattenharnas, neem je kat mee naar buiten

Een kattenharnas wordt gebruikt wanneer je jouw kat meer beweging wilt geven, zonder dat het huisdier alleen op avontuur gaat. Zo kun leuk met je kat buiten wandelen. Geschikt voor kleine en grote katten.

 


Waar moet je op letten bij de aankoop van een kattentuigje?

Niet alle katten zullen direct comfortabel zijn met een kattentuigje. Het kan een lang proces zijn voordat je kat een tuigje zal accepteren. Gelukkig is er zeker een stappenplan wat je kunt volgens zodat de kat eraan kan wennen.

Stappenplan kattentuigje

  • Begin binnenshuis.
  • Zorg ervoor dat het tuigje niet vreemd is voor je kat: laat je kat eerst snuffelen, leg het tuigje in de buurt, en leg het tuigje bijvoorbeeld op je kat. Net zo lang tot hij lekker blijft liggen, dan beloon je hem met een snoepje.
  • Probeer het tuigje om te doen. Eerst een paar minuten per dag, daarna steeds iets langer. Gaat het goed, dan beloon je. Laat je kat nooit zonder op te letten alleen met een tuigje om.
  • Als je gebruik maakt van een lijn aan het tuig voor kat, kan dit ook even wennen zijn. Probeer dit ook eerst binnen. Het kan voorkomen dat je kat stil blijft zitten als je een lijn gebruikt. Probeer lopen te stimuleren door snoepjes te gooien.
  • Als al het bovenstaande goed gaat, ben je klaar om naar buiten te gaan. Start ook hier weer met een paar minuten en bouw dit rustig op. Kijk tevens goed hoever je kat kan komen aan de lijn zodat je obstakels kunt signaleren. Blijf ook bij buitengebruik bij je kat in de buurt.

Je kat zal dus stapsgewijs moeten wennen aan een tuigje. Ga niet direct aan de wandel met je huisdier. Dit zal voor jezelf en je kat geen prettige ervaring zijn, waardoor er angst voor het tuigje kat ontstaan.

Wanneer heeft je huistijger een tuigje nodig?

Waar je ook woont, het is altijd prettig wanneer je kat regelmatig naar buiten kan. Huiskatten komen uit zichzelf niet altijd aan de aanbevolen dagelijkse beweging. Ondanks een krabpaal met allerlei accessoires komt niet iedere kat aan voldoende beweging.

Overgewicht bij je kat

Veel huiskatten lopen om deze reden met overgewicht. Door een kat buiten te laten lopen komt het jachtinstinct naar boven. Dierenartsen adviseren soms om je kat naar buiten te halen als ze hun adrenaline niet voldoende kwijt kunnen. Ook ontsnappen katten zelf wel eens naar buiten.

Onderweg

en kattentuigje kan ook handig zijn wanneer je het diertje meeneemt op vakantie of tijdens een bezoekje aan de dierenarts. Zo hoeft de kat niet per se in een reismand. Een kattentuigje, indien de kat comfortabel is met het tuigje is in zo’n geval voldoende om een kat mee te nemen.

Het verschil tussen kattentuigjes en een katten harnas

Er zijn verschillende soorten kattentuigjes. De meest simpele is een tuigjes bestaande uit twee cirkels: twee rondjes, waarbij één om de nek en één om het lichaam wordt bevestigd. Hiertussen zit een lijn wat de twee cirkels om de nek en borst met elkaar verbindt. Zo heeft het huisdier veel vrijheid en ervaart het weinig bewegingsbeperking.

Het tweede type kattentuigje is een katten harnas. Een kattenharnas bedekt meer van het kattenlichaam.  Dit harnas bedekt het lichaam in een ‘X’ vorm, vaak met verschillende flappen om de nek en het midden van de kat. Zo’n harnas is vaak uitgerust met klittenband om het harnas eenvoudig om te doen en snel te verwijderen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kattentuigje

Voor je het beste kattentuigje koopt adviseren wij dat je op een aantal dingen zult letten. De beste kattentuigjes is pas goed voor jouw kat als het ook perfect passend is. Onderstaand een aantal punten waar je rekening mee zult houden om vergissingen te voorkomen.

Let op de lengte van de lijn

Bij een kattenharnas is de lengte van een looplijn belangrijk. Een te korte looplijn kan angsten veroorzaken bij je kat. Dit zal niet prettig zijn voor je kat. Standaard zit bij een tuigje een lijn van ca. 1,2 meter lang. In de meeste gevallen is het dus nodig om een extra lijn te kopen.

Sluiting

De sluiting van een tuigje verschilt vaak. De meest voorkomende optie is klittenband of een kliksysteem.  Klittenband heb je net even wat sneller aangetrokken bij je kat dan een kliksysteem. De voorkeur van sluiting verschilt per kat. Klittenband is vaak sneller en prettiger vast te maken.

Materiaal

Het materiaal van een kattentuigje bestaat vaak uit zachte mesh, nylon, leer of stof. Zorg dat er geen harde stukken aan het tuigje zitten. Dit kan irritatie veroorzaken bij de kat en de huid van de kat. Voor katten die snel last hebben van irritatie zijn de zachtste materialen het beste.

Formaat tuigjes voor katten

De tuigjes aangeboden in onze webshop verschillen in maten voor volwassen katten tot harnassen voor kittens. Het is handig om te weten wat de afmetingen zijn van een volwassen kat. Dit omdat niet alle katten dezelfde grootte hebben op de volgroeide leeftijd, het ene ras is uiteraard groter dan de ander.

Vanzelfsprekend heeft een grotere kat een groter kattenriempje of groter kattenruig nodig. Een kitten is dan weer beter voorzien met een kittentuigje (geschikt voor kittens) of kattentuigje kitten. Een jonge kat blijft natuurlijk niet jong, dus een kittentuigje blijft niet altijd passen. Houdt goed in de gaten of je kitten nog de juiste maat heeft of over moet naar een groter kattentuig. Een te klein kattentuig kan namelijk zeer oncomfortabel zijn voor je kat en gevaar opleveren.

Een tuigje zal goed zitten wanneer je ongeveer twee vingers tussen het harnas en het lichaam zit en ruimte biedt voor minimaal 1 vinger bij de hals. Zo heeft de kat voldoende speling en voorkom je beknelling.

De mooiste krabpalen van Krabpaal.nl

Een natuurlijke behoefte van een kat is het krabgedrag. Hiervoor heb je thuis het liefst een geschikte krabpaal voor klaarstaan.

Krabben is niet te voorkomen

De kans is namelijk groot dat de kat thuis zijn krabgedrag uit. Dit is een natuurlijke behoefte wat in de aard van het diertje zit. Dit gekrab is niet te voorkomen, vandaar dat het belangrijk is een geschikt meubel te plaatsen voor je kat. Een krabpaal schaf je aan om het krabgedrag onder controle te houden en zodat je meubels thuis gespaard blijven.

Daarom is een goede krabpaal fijn voor een kat. Zo biedt je de kat zijn eigen verhoogde rustplekje en kan hij zijn energie kwijt. Katten vinden het prettig om op een verhoogde ligplek te liggen en de omgeving in de gaten te houden.

Voor elke kat een krabpaal

In ons ruime assortiment bieden wij veel soorten krabpalen. Voor ieder wat wils! Of je nu een kleine kat binnen hebt lopen of een grote Maine Coon. Wij hebben krabpalen voor katten van alle formaten. Voor je een krabpaal aanschaft is het verstandig om je te verdiepen in de behoeften van jouw huisdier.

Als je weet wat jouw kat nodig heeft kun je daar de krabpaal op afstemmen! Heb je een kat die veel slaapt? Dan is het handig om een krabpaal thuis te hebben staan met een kattenhuis. Hier kan de kat zich dan rustig terugtrekken.

Heb je een kat die erg actief is? Dan is een krabpaal met meerdere plateaus wellicht een juiste keuze. Zo kan de kat lekker klimmen. Ook hebben wij krabpalen uitgerust met diverse speeltjes. Hier kan een actieve kat zijn energie goed in kwijt!

Meer voor katten

Naast krabpalen en kattentuigjes hebben wij nog veel meer mooie accessoires voor katten. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreid assortiment met kattenspeeltjes, om je kat eindeloos te vermaken. Maar ook handige gadgets, zoals een drinkfontein voor katten. Hiermee help je je kat om voldoende water je drinken.

Komt jouw kat veel buiten, ook buiten je tuin? Dan is een katten halsband ook van belang. Een katten halsband zorgt ervoor dat je kat herkenbaar is, en is vaak voorzien van een belletje. Hiermee worden vogels en andere prooidieren gewaarschuwd.

Uitstekende service van Krabpaal.nl

Heb je toch nog vragen? Stel deze gerust via onze chat of neem telefonisch contact met ons op. Onze medewerkers verdiepen zich in elk product dat op onze website staat. Daarnaast beschikken ze over veel kennis op het gebied van katten en benodigdheden.

Dit is waarom je met elke vraag bij ons terecht kunt voor een passend advies. Weet je bijvoorbeeld niet welke krabplank het beste is? Wij kunnen je daarbij helpen om zo tot een goede oplossing te komen.

Jouw kattentuigje snel in huis!

Wist je dat wij al onze producten zelf op voorraad hebben? Hierdoor kunnen wij snel bestellingen verwerken en versturen. Als je vandaag besteld, zorgen wij ervoor dat je bestelling vandaag nog verzonden wordt. Vandaag besteld, morgen in huis dus!