Toont alle 10 resultaten

Kattentuigje of harnas, neem je kat mee naar buiten

Een kattenharnas wordt gebruikt wanneer je jouw kat meer beweging wilt geven, zonder dat het huisdier alleen op avontuur gaat. Zo kun leuk met je kat buiten wandelen. Geschikt voor kleine en grote katten.


Waar moet je op letten bij de aankoop van een kattentuigje? 

Niet alle katten zullen direct comfortabel zijn met een kattentuigje. Het kan een lang proces zijn voordat je kat een tuigje zal accepteren. Begin met het omdoen van het tuigje binnenshuis. 

Probeer het tuigje steeds langer aan te houden en te belonen met kattensnoepjes. Als je ziet dat je kat zich ‘normaal’ gedraagt, dan is de kat klaar om te wandelen. Laat je kat nooit zonder op te letten alleen met een tuigje om. 

Je kat zal dus stapsgewijs moeten wennen aan een tuigje. Ga niet direct aan de wandel met je huisdier. Dit zal voor jezelf en je kat geen prettige ervaring zijn. Tijdens het trainen/wennen aan het kattentuigje zul je het huisdier moeten belonen met kattensnoepjes. 

Wanneer heeft je huistijger een tuigje nodig?

Waar je ook woont, het is altijd prettig wanneer je kat regelmatig naar buiten kan. Huiskatten komen uit zichzelf niet altijd aan de aanbevolen dagelijkse beweging. Ondanks een krabpaal met allerlei accessoires komt niet iedere kat aan deze beweging. 

Veel huiskatten lopen om deze reden met overgewicht. Door een kat buiten te laten lopen komt het jachtinstinct naar boven. Dierenartsen adviseren soms om je kat naar buiten te halen als ze hun adrenaline niet voldoende kwijt kunnen. Ook ontsnappen katten zelf wel eens naar buiten.

Een kattentuigje kan ook handig zijn wanneer je het diertje meeneemt op vakantie of tijdens een bezoekje aan de dierenarts. Zo hoeft de kat niet per se in een reismand. Een kattentuigje, indien de kat comfortabel is met het tuigje is in zo’n geval voldoende om een kat mee te nemen. 

Het verschil tussen kattentuigjes en een harnas

Er zijn verschillende soorten kattentuigjes, de meest simpele is een tuigjes bestaande uit twee cirkels: twee rondjes, waarbij één om de nek en één om het lichaam wordt bevestigd. Hiertussen zit een lijn wat de twee delen met elkaar verbindt. Zo heeft het huisdier veel vrijheid en ervaart het weinig bewegingsbeperking. 

Het tweede type kattentuigje is een katten harnas. Een kattenharnas bedekt meer van het kattenlichaam. 

Dit harnas bedekt het lichaam in een ‘X’ vorm. Vaak met verschillende flappen om de nek en het midden van de kat. Zo’n harnas is vaak uitgerust met klittenband om het harnas eenvoudig om te doen en snel te verwijderen. 

Waar zul je op moeten letten bij de aanschaf van een kattentuigje

Voor je het beste kattentuigje koopt adviseren wij dat je op een aantal dingen zult letten. Onderstaand een aantal punten waar je rekening mee zult houden om vergissingen te voorkomen. 

Let op de lengte van de lijn

Bij een kattenharnas is de lengte van een looplijn belangrijk. Een te korte looplijn kan angsten veroorzaken bij je kat. Dit zal niet prettig zijn voor je kat. De sluiting van een tuigje verschilt vaak. De meest voorkomende optie is klittenband of een kliksysteem. 

Klittenband heb je net even wat sneller aangetrokken bij je kat dan een kliksysteem. De voorkeur van sluiting verschilt per kat. Klittenband is vaak sneller en prettiger vast te maken. 

Het materiaal van een kattentuigje bestaat vaak uit zachte mesh, nylon, leer of stof. Zorg dat er geen harde stukken aan het tuigje zitten. Dit kan irritatie veroorzaken bij de kat en de huid van de kat. 

Het materiaal wat in contact komt met de huid van de kat moet gemaakt zijn van zacht stof. Dit zal ook positief werken op de tijd dat je kat nodig heeft om te wennen aan de tuigjes voor katten. 

De tuigjes aangeboden in onze webshop verschillen in maten voor volwassen katten tot harnassen voor kittens. Het is handig om te weten wat de afmetingen zijn van een volwassen kat.Dit omdat niet alle katten dezelfde grootte hebben op de volgroeide leeftijd, het ene ras is uiteraard groter dan de ander. Vanzelfsprekend heeft een grotere kat een groter kattenriempje of groter kattenruig nodig. Een kitten is dan weer beter voorzien met een kittentuigje (geschikt voor kittens) of kattentuigje kitten.

Een jonge kat blijft natuurlijk niet jong, dus een kittentuigje blijft niet altijd passen. Houdt goed in de gaten of je kitten nog de juiste maat heeft of over moet naar een groter kattentuig. Een te klein kattentuig kan namelijk zeer oncomfortabel zijn voor je kat en gevaar opleveren. En dat is natuurlijk niet bedoeling, want een kattentuigje moet er juist voor zorgen dat je kat veilig in de tuin kan spelen.

Hoe doe je een kattentuigje om bij je kat?

Een kat zal hoogstwaarschijnlijk niet direct comfortabel zijn met het dragen van een kattentuigje. Dit zul je door geleidelijke acties moeten laten wennen bij je kat. 

Dit gewenningsproces voer je uit in de vertrouwde omgeving van de kat. Begin met het tuigje op de kat te zetten. Wordt je kat onrustig of raakt het in paniek, laat het dier met rust en probeer het opnieuw een dagje later. Herhaal dit enkele dagen op een rustig tempo tot de kat rustig blijft met het tuigje om. 

Beloon dit gedrag met kattensnoepjes of een andere beloning. Blijf dit verder beoefenen en blijf de kat een smakelijke beloning geven. De draagtijd van het harnas wordt steeds langer. 

Hoe zorg ik dat mijn kat went aan het kattentuigje?

Door regelmatig te oefenen voordat je van plan bent naar buiten te gaan went je kat aan het tuigje. Een kat went sneller met door twee korte trainingen dan een lange training. 

Door het gebruik van een beloning vergeet een kat vaak dat het een harnas om heeft. Let wel dat je een kat nooit probeert iets te dwingen. Dit gedrag zal juist tegenwerken. 

Een tuigje zal goed zitten wanneer je ongeveer twee vingers tussen het harnas en het lichaam zit en ruimte biedt voor minimaal 1 vinger bij de hals. Zo heeft de kat voldoende speling en voorkom je beknelling. 

De mooiste krabpalen!

Een natuurlijke behoefte van een kat is het krabgedrag. Hiervoor heb je thuis het liefst een geschikte krabpaal voor klaarstaan. 

De kans is namelijk groot dat de kat thuis zijn krabgedrag thuis uit. Dit is een natuurlijke behoefte wat in de aard van het diertje zit. Dit gekrab is niet te voorkomen, vandaar dat het belangrijk is een geschikt meubel te plaatsen voor je kat. Een krabpaal schaf je aan om het krabgedrag onder controle te houden en zodat je meubels thuis gespaard blijven.

Daarom is een goede krabpaal fijn voor een kat. Zo biedt je de kat zijn eigen verhoogde rustplekje en kan hij zijn energie kwijt. Katten vinden het prettig om op een verhoogde ligplek te liggen en de omgeving in de gaten te houden.

In ons ruime assortiment bieden wij veel soorten krabpalen. Voor ieder wat wils! Of je nu een kleine kat binnen hebt lopen of een grote Maine Coon. 

Wij hebben krabpalen voor katten van alle formaten. Voor je een krabpaal aanschaft is het verstandig om je te verdiepen in de behoeften van jouw huisdier. 

Als je weet wat jouw kat nodig heeft kun je daar de krabpaal op afstemmen! Heb je een kat die veel slaapt? Dan is het handig om een krabpaal thuis te hebben staan met een kattenhuis. Hier kan de kat zich dan rustig terugtrekken.

Heb je een kat die erg actief is? Dan is een krabpaal met meerdere plateaus wellicht een juiste keuze. Zo kan de kat lekker klimmen.

Ook hebben wij krabpalen uitgerust met diverse speeltjes. Hier kan een actieve kat zijn energie goed in kwijt! 

Ook bieden wij krabpalen met allerlei soorten pluche. Maar we hebben ook krabpalen met vilt of jute!

Elke krabpaal heeft zijn eigen, unieke uiterlijk. Dus kijk eens wat het beste past bij jouw geliefde kat past!

Uitstekende service

Toch nog vragen, stel deze gerust via onze chat of neem telefonisch contact met ons op.

Onze medewerkers verdiepen zich in elk product dat op onze website staat. Daarnaast beschikken ze over veel kennis op het gebied van katten en benodigdheden.

Dit is waarom je met elke vraag bij ons terecht kunt voor een passend advies. Weet je bijvoorbeeld niet welke krabplank het beste is. Wij kunnen je daarbij helpen om zo tot een goede oplossing te komen.