3 x kattengrit: welke is het beste voor jouw kat?

Of je nu een nieuwe kat hebt of al jarenlang een trouwe viervoeter in huis hebt, één ding is zeker: kattenbakvulling is een essentieel onderdeel van de verzorging van je kat. Er zijn echter zoveel verschillende soorten kattengrit op de markt dat het begrijpelijk is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de diverse soorten kattengrit en hun specifieke eigenschappen.

Traditioneel kattengrit

Dit type kattengrit is waarschijnlijk het meest bekend en wordt door veel kattenbezitters verkozen. Traditioneel kattengrit wordt gemaakt van mineralen, en is verkrijgbaar in klontvormende varianten en niet-klontvormende varianten. Met name klontvormende varianten worden veel gebruikt. Het heeft een hoog absorptievermogen en vormt gemakkelijk klonten wanneer je kat plast. Dit maakt het verwijderen van de klonten een fluitje van een cent en houdt de rest van het grit schoon. Bovendien helpt het bij het verminderen van geuren, wat zowel voor jou als je kat aangenaam is.

Voordelen van klontvormend kattengrit

  • Zuinig in gebruik
  • Eenvoudig uit de bak te scheppen
  • Geur absorberend

Voordelen van niet-klontvormend kattengrit

  • Geurabsorberend
  • Je hoeft niet te scheppen
  • Geschikt voor kittens (kittens tot 8 weken mogen geen klontvormend kattengrit gebruiken)

Nadelen van traditioneel kattengrit is het niet-milieuvriendelijke karakter. De mineralen komen uit mijnen en zijn dus een grondstof die opraakt. Daarnaast verbrand het niet bij vuilverbranding. Ook kunnen sommige gevoelige kattenpootjes niet goed tegen de korrels.

Silicaat kattengrit

Silicaat kattengrit is een relatief nieuwere optie op de markt. Het bestaat uit kleine gelkorrels die zeer effectief vocht absorberen. Het grootste voordeel van silicaat kattengrit is dat het geurabsorberend is, wat betekent dat het vieze geurtjes binnen de kattenbak minimaliseert. Bovendien gaat het langer mee dan traditioneel klompvormend kattengrit, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn.

Voordelen van silicaat kattengrit

  • Erg zuinig in gebruik
  • Erg geur- en vocht absorberend
  • Stofzij en weinig uitloop

Nadelen van silicakorrels is dat het niet duurzaam geproduceerd wordt. Met name silicagel uit China zorgt voor een grote belasting op het klimaat. Ook zijn silica korrels soms hard voor de pootjes van katten.

Natuurlijk kattengrit

Als je de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijke optie, is natuurlijk kattengrit misschien iets voor jou. Er zijn verschillende soorten natuurlijk kattengrit:

Houtkorrels

Houtkorrels worden gemaakt van restproducten uit de houtindustrie. Ze klonteren niet, maar vallen juist uit elkaar als ze in contact komen met vocht. Houtkorrels zijn duurzaam en natuurlijk, en kunnen goed geuren opnemen. Ze zijn vaak wel prijziger dan reguliere kattenbakvulling, en je hebt een speciale kattenbak met rooster nodig.

Houtvezels

Kattengrit van natuurlijke houtvezels is erg licht, waardoor het gemakkelijk in gebruik is. Daarnaast is het een duurzaam en biologisch afbreekbaar alternatief. Je kunt het in de meeste gevallen zelfs door het toilet spoelen. Doordat het zo licht is, is een nadeel wel dat er vaak meer uitloop is. Vooral langharige katten nemen vaak wel wat houtvezels mee onder de poten. Het is wel erg zacht voor de poten: handig als jouw kat gevoelige voetzolen heeft.

Maïs

Kattenbakvulling van maïs werkt hetzelfde als kattenbakvulling van houtvezels: het is licht (wel wat zwaarder dan houtvezels) en biologisch afbreekbaar. Het is ook klontvormend, waardoor het eenvoudig is om de urine uit de bak te scheppen. Kattenbakvulling op basis van maïs is zacht voor de poten en duurzaam. Dit kattengrit is wel prijziger.

Ben je niet tevreden over de kattenbakvulling die je nu hebt? Experimenteer dan met één van de andere soorten. Check ook regelmatig de poten van je kat om te kijken of er irritaties zijn. Onthoud dat het bij kattengrit belangrijk is om regelmatig de kattenbak schoon te maken, klonten te verwijderen en indien nodig nieuw grit toe te voegen. Op die manier zal je kat comfortabel blijven en zal jouw huis vrij zijn van ongewenste geurtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *