7 trucjes om je kat te leren

Wist je dat ook katten trucjes kunnen leren? Katten hebben veel meer in zich dan je denkt. Daarnaast is het leren (en het uitvoeren) van trucjes goed voor de mentale en fysieke gezondheid van je kat. Mits je niet té veel snoepjes gebruikt als beloning ;). In dit artikel vertellen we welke trucjes je kat allemaal kan leren, en natuurlijk hoe je dat doet!

Voor je begint

Katten zijn slimme dieren, maar hebben minder de behoefte om te pleasen, zoals veel honden dat wel hebben. Het is dus belangrijk om te weten wat de juiste beloning voor jouw kat is. Sommige katten zijn gek op kattensnoepjes, andere katten zijn minder gemotiveerd door voedsel. Misschien is jouw kat wel gek op spelen, en is zijn favoriete speeltje een goede beloning. Denk hier dus goed over na.

Belangrijk om te weten

Niet elke kat zal trucjes oppikken. Sommige katten hebben wat meer tijd nodig. Forceer in ieder geval niets. Probeer ook verschillende dagdelen of verschillende ruimtes uit. Het is goed mogelijk dat je kat het meest actief en oplettend is op een bepaald gedeelte van de dag, of snel afgeleid raakt in een specifieke ruimte. Daarnaast is consequent zijn erg belangrijk.

7 trucjes

Een kat die trucjes kan is een fantastische partytrick of gespreksopener. De onderstaande trucjes worden ook vaak aan honden geleerd, en zijn ook super leuk om aan je kat te leren.

Zit

Dit handige en klassieke trucje is goed om aan je kat te leren. Handig bijvoorbeeld als ze naar de dierenarts moeten, of als je de oortjes moet bekijken.

Je start door het snoepje (of speeltje) voor de neus van je kat te houden. Beweeg je handen vervolgens richting de schouders en de rug. Doordat je kat het snoepje gaat volgen, zal hij gaan zitten. Als hij gaat zitten beloon je je kat. Voeg verder in je training het woordje ‘zit’ toe. Dit zal ervoor zorgen dat je kat de beweging, het snoepje en het woord aan elkaar zal gaat koppelen. Oefen vervolgens ook zonder het snoepje te bewegen.

Pootje

Als je kat eenmaal kan zitten op commando, ga je verder naar dit trucje. Laat je kat eerst zitten, en leg vervolgens je hand plat op grond, met handpalm naar boven. Als je kat vervolgens aan je hand gaat snuffelen, of eraan gaat zitten, wacht je tot je kat zijn poot op je hand legt. Dan pas geef je een beloning. Herhaal dit, en wanneer je kat het sneller doet, voeg je het commando ‘poot’ toe. Als dit ook goed blijft gaan haal je je hand steeds iets verder van de grond.

High Five

Je breidt een pootje eenvoudig uit naar een high five. Dit doe je door je hand te draaien wanneer je kat zijn poot erop heeft liggen. Je geeft dan past de beloning als ze de poot op je hand houden. Voeg als het goed gaat het commando ‘high five’ toe.

Lig

Vanuit ‘zit’ kun je ook naar een ander trucje manoeuvreren. Je doet hetzelfde als bij zit, je houdt namelijk het snoepje voor de neus van je kat. In plaats van omhoog beweeg je je snoepje nu omlaag, en van de kat af. Als de kat gaat liggen geef je de beloning. Herhaal dit en voeg het commando ‘lig’ toe.

Omrollen

Als je kat kan liggen, ga je verder gaan naar omrollen. Vanuit de liggende positie van je kat, beweeg je je kat van links naar rechts. Je houdt je hand dicht, en laat je kat eraan ruiken, zodat hij weet dat je een snoepje in je hand hebt. Als je kat omrolt geef je het snoepje! Later in het proces voeg je het commando ‘rol’ toe.

Rondje

Verberg het snoepje in je hand en laat je kat er aan ruiken. Draai vervolgen je hand om je kat heen en laat je kat het spoor volgen. Wanneer je kat een volledig rondje heeft gedraaid, geef je het snoepje. Oefen maar 1 kant tegelijkertijd, en voeg later het commando ‘draai’ of ‘rond’ toe.

Sta

Je kat op twee poten laten staan ziet er natuurlijk erg leuk uit. Dit doe je door een snoepje in je hand te verbergen, je kat hier aan te laten ruiken, en vervolgens je hand een beetje omhoog te bewegen. Als de voorpootjes van de grond af komen geef je een snoepje. Als je kat dit onder controle heeft, houd je je hand steeds iets hoger. Voeg tegens het commando ‘hoog’ of ‘sta’ toe als het goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *