Hoe gebruik je een krabplank voor je kat?

Als je een kat hebt, dan weet je dat ze graag hun nagels scherpen. Helaas kan dit ervoor zorgen dat je meubels en tapijten beschadigd raken. Daarom is het belangrijk om je kat een goede plek te geven waar ze aan haar behoefte kan voldoen. Een krabplank is hiervoor de ideale oplossing.

Waarom heeft je kat een krabplank nodig?

Katten hebben natuurlijke instincten om hun nagels scherp te houden. Door te krabben verwijderen ze dode nageluiteinden en strekken ze hun lichaam. Het biedt ook een manier om stress te verminderen en territorium af te bakenen. Als je geen geschikte krabplek biedt, zal je kat alternatieve oppervlakken vinden om aan te krabben – en dit kan onder andere je meubels zijn.

De meeste katteneigenaren plaatsen daarom een krabpaal in huis. Toch is dit niet altijd voldoende: er is immers niet altijd voldoende ruimte om in elke kamer een krabpaal te plaatsen. Met een krabplank creëer je gemakkelijker extra plekjes om te krabben. Een krabplank biedt je kat een aantrekkelijke, veilige en ruimtebesparende plek om haar nagels te scherpen. Het voorkomt schade aan je interieur en houdt je kat gezond en gelukkig.

Het kiezen van de juiste krabplank

Er zijn verschillende soorten krabplanken op de markt. Het is belangrijk om er een te kiezen die past bij de behoeften en voorkeuren van je kat. Hier zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

Grootte en vorm

We hebben rechthoekige en vierkante krabplanken. Veel krabplanken hebben een gedeelte in het midden die niet verstevigd is, waardoor je hem ook eenvoudig op een hoek bevestigd. Handig, als je merk dat je kat graag aan een specifieke hoek krabt.

Materiaal

Kies een krabplank met materiaal waar je kat van houdt. De meeste krabplanken zijn voorzien een carpet of sisal, maar er zijn ook krabplanken van karton. Probeer verschillende materialen uit om te zien welke je kat het prettigst vindt.

Plaatsing

Plaats de krabplank op een strategische plek in je huis. Kies bij voorkeur voor krabplanken op meerdere locaties. Dit zal de kans vergroten dat je kat zich niet op je meubels richt. Krabt je kat vaak aan de zijkant van de bank? We hebben ook mooie krabplanken voor aan de bank, zoals Krabplank Henny!

Zorg altijd dat je een krabplank hoog genoeg hangt, zodat je kat zich volledig kan uitstrekken tegen de plank.

Horizontaal of verticaal

De meeste krabplanken zijn bedoeld voor muurbevestiging. Er zijn echter ook krabplanken of krabmatten die je simpelweg op de grond kunt leggen. Merk jij dat je kat het liefst horizontaal krabt? Dan kan dit een oplossing zijn.

Hoe leer je je kat de krabplank te gebruiken?

Het introduceren van de krabplank aan je kat kan wat geduld en training vereisen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Positieve associatie: Maak de krabplank aantrekkelijk voor je kat door er kattenkruid op te wrijven of te sprayen. Dit moedigt haar aan om de krabplank te verkennen en eraan te krabben.
  2. Beloningssysteem: Beloon je kat telkens wanneer ze de krabplank gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld met lof, aaien of wat lekkers. Op deze manier zal je kat positieve associaties ontwikkelen met de krabplank.
  3. Afstoten van andere oppervlakken: Als je kat gewend is om aan andere oppervlakken te krabben, zoals meubels of tapijten, bedek deze dan (al dan niet tijdelijk) met folie of dubbelzijdig plakband. Katten houden niet van de textuur en zullen geleidelijk aan de krabplank verkiezen.
  4. Geduldig en consistent: Geef je kat de tijd om aan de krabplank te wennen en maak er een dagelijkse routine van. Blijf haar belonen en aanmoedigen totdat ze de krabplank regelmatig gebruikt.

Op zoek naar een nieuwe krabplank? Bekijk ons uitgebreide assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *