Mijn kat krabt aan de meubels, wat kan ik hieraan doen?

Kat krabt aan de meubels

Hoe voorkom ik dat mijn kat aan meubels gaat krabben?

Dat uw kat gaat krabben is vrijwel onvermijdelijk. Jammer genoeg gebeurt het veelvuldig dat uw kat zijn nagels in uw meubelen zet, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar wat kunt u hier nou tegen doen? Niet elke methode is namelijk even effectief tegen dit bekende probleem. Een aantal methodes om dit probleem aanzienlijk te verminderen of zelfs uit de weg te helpen zetten we voor u op een rijtje in dit blogitem.

Krabben, waarom?

Een kat krabt natuurlijk niet alleen aan meubels, ook buiten de deur krabt een kat aan verschillende voorwerpen. Maar waarom eigenlijk? Kan dit vervelende gedrag niet gewoon afgeleerd worden? Nee, het krabben van uw kat valt helaas niet geheel af te leren. Een kat heeft namelijk verschillende redenen om te krabben. Een van de meest belangrijke redenen is het aanscherpen van de nagels, vooral in de periode van de groei van kitten tot volwassen kat wordt er flink wat afgekrabd. De nagels van uw kat groeien dan namelijk aanzienlijk snel waardoor hij regelmatig zichzelf moet ontdoen van zijn oude en te kleine nagelhoezen, en dit gebeurt natuurlijk door het bekende krabben!

Een andere reden voor uw kat om te gaan krabben is het afzetten van zijn territorium, dit gebeurt dus niet alleen door het sproeien. In de voetzolen van uw kat zitten vele geurklieren verwerkt, wanneer hij krabt aan voorwerpen blijft er dus een speciale geur hangen aan het voorwerp die gebruikt wordt om het territorium af te bakenen. Andere redenen voor het krabben zijn het rekken en strekken van de spieren of te veel stress, spanning of een andere uiting van emotie. Het afleren van het krabben is dus een lastige opgave.

Oplossingen

Het oplossen van dit probleem is niet altijd even makkelijk, toch zijn er mogelijkheden waarop uw zijn krabgedrag zal gaan afspiegelen op andere voorwerpen dan meubelen.

  • Als eerste is het belangrijk dat uw kat een een vervangende plaats heeft waarop hij zich kan uitleven. Neem bijvoorbeeld een krabpaal. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Als uw kat al is begonnen met het krabben aan uw meubelen alvorens de krabpaal er komt te staan, dan is het belangrijk dat de krabpaal aantrekkelijk wordt gemaakt om aan te krabben. Uw meubelen zijn namelijk op dat moment de vaste krabplaats van uw kat. Dus plaats de krabpaal op een opvallende en aantrekkelijke plaats.
  • Maak gebruik van Catnip spray! Catnip spray is vervaardigd uit kattenkruid, een kruid dat katten aantrekt naar bepaalde voorwerpen en soms een gedrogeerde reactie bij katten ontlokt. Het gebruik van Catnip spray kan net de doorslag geven voor uw kat om gebruik te gaan maken van de krabpaal.
  • Kijk goed naar hoe uw kat krabt, krabt uw kat horizontaal of verticaal? Als u dit eenmaal doorheeft, is het makkelijker om hier de juiste krabpaal of krabplank voor aan te schaffen. De meeste katten krabben verticaal, maar mocht uw kat toch liever horizontaal krabben, dan is het verstandig om bijvoorbeeld een krabplank horizontaal te bevestigen.
  • Een andere belangrijke factor is de hoogte van de krabpaal. Het krab gedeelte van de krabpaal moet minstens zo hoog zijn als de lengte van uw kat als hij zich in een gestrekte houding bevindt. Bij een te kleine paal zal uw kat zich gaan richten tot een ander voorwerp dat wel aan deze eisen voldoet. Het is dus aan te raden rekening te houden met deze criteria bij het uitzoeken van een krabpaal.

Kortom, zorg voor een aantrekkelijke plaats voor uw kat om aan te krabben die voldoet aan bovenstaande criteria, wacht ook niet te lang met het afleren van het krabben aan het bankstel of andere meubelen. Denk niet dat als u bijvoorbeeld een nieuwe bank aanschaft het krabgedrag afgelopen is. U kunt het krabben beter afleren als de oude bank er nog staat en een nieuwe bank kopen als het krabgedrag volledig afgeleerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *