Top 10: Opvoedtips voor katten

kat met poot op de kop

Tips voor het opvoeden van uw kat

Een kat is natuurlijk een leuk beestje om erbij te hebben in huis. Maar hoe voed je zo’n kat nou eigenlijk goed op? Katten geven namelijk niet altijd het gewenste gedrag af. Maar hoe bestraf je dit gedrag nou eigenlijk het beste? In dit blogitem gaan we de Top 10 opvoedkundige tips voor uw kat samenstellen. Dat maakt het voor u misschien net iets makkelijker om te gaan met het negatieve gedrag van uw kat.

1. Het belonen van goed gedrag

Als uw kitten of kat goed gedrag vertoont stimuleert u dit gedrag als u dit van tijd tot tijd beloond. Bij dit goede gedrag kunt u denken aan dat de kitten of kat zijn behoefte doet in de kattenbak in plaats van in de woonkamer, het krabben aan een krabpaal in plaats van aan uw meubels en het niet meer vertonen van agressief gedrag. Uw kat legt dit verband vaak zelf, bij het vertonen van negatief gedrag wordt uw kat namelijk niet beloond waardoor hij in de meeste gevallen een verschil ziet tussen goed en slecht gedrag. Hierdoor is dit één van de beste methodes om uw kat slecht gedrag af te leren

2. Laat de kat alvast wennen aan wat op latere leeftijd komen gaat

Vaak hebben katten op latere leeftijd afkeer tegen bezigheden die vreemd voor ze zijn. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn kammen, kinderen, visite, de vervoersmand naar de dierenarts en het in de bek gekeken worden door de dierenarts. Al deze factoren zijn vaak goed structureel te oefen met de beloningsmethode. In verloop van tijd zal dit gedrag zijn vruchten afwerpen als u met de kat naar de dierenarts gaat, er visite bij u thuis is en het vervoeren.

3. Plaats meerdere krabpalen

Katten hebben nou eenmaal een plek nodig om hun nagels aan te scherpen, territorium af te bakenen en hun stress te kunnen uiten. Al deze dingen gebeuren door middel van krabben en u heeft liever niet dat dit ten koste gaat van uw meubels.

4. Speel niet met handen of voeten!

Het spelen met uw kat door middel van handen of voeten is ook geen wijsheid. Vaak wordt een kat uitgedaagd en begint deze te krabben. In dit geval is het verstandiger om gebruik te maken van een stuk touw of bijvoorbeeld verschillende soorten kattenspeeltjes.

5. Zorg voor genoeg kattenbakken

Een basisregel voor het zindelijk krijgen van uw kat is toch wel dat hij genoeg plaatsen moet hebben om zijn behoefte achter te moeten laten. Een belangrijke vuistregel is dat er evenveel kattenbakken in huis moeten staan als er katten zijn, plus een bak extra. Ook is belangrijk dat ze niet te dicht bij elkaar staan maar verspreid over het leefgebied binnenshuis.

6. Aandacht

Geef uw kat minimaal 1 uur per dag de volle aandacht, hoe meer hij betrokken wordt in huis, hoe minder negatief gedrag gaat de kat vertonen. Het is namelijk vaak het geval dat katten doorhebben dat ze meer aandacht krijgen op negatief gedrag dan op positief gedrag. En krijgt de kat dan niet genoeg aandacht, dan gaat hij de aandacht trekken door middel van krabben aan de meubels, urineren binnenshuis en zelfs agressieve trekken kunnen er aan te pas komen.

7. Zorg voor voldoende slaapplaatsen

Voor uw kat is het namelijk niet altijd per definitie een slaapplaats. Wordt het uw kat even te druk? Dan trekt hij zich vaak even terug naar zijn slaapplaats. Een kat stelt over het algemeen geen hoge eisen aan een slaapplaats, vaak is simpelweg een kartonnen doos of een zacht kussen al genoeg.

8. Zorg dat uw kat zicht heeft op wat er buiten speelt, en natuurlijk naar buiten kan

Mag uw kat van u gerust naar buiten? Zorg dan wel voor een goed kattenluik. Het beste is een kattenluik dat werkt op een chip. zo zorgt u ervoor dat er geen katten uit de buurt op bezoek komen. Heeft u gelieve niet dat de kat zich naar buiten begeeft? Zorg dan dat de verveling niet toeslaat en zorg voor een plaats waar de kat naar buiten kan kijken.

9. Bedelen

Bedelen kunt u het beste vanaf het begin al afleren. Zit u rustig aan tafel te eten? En komt uw kat bij u bedelen? Geef dan geen aandacht en voer hem vooral niet! Doet de kat dit bij u thuis? Dan is de kans groot dat hij het overal doet en van iedereen voedsel aanneemt, wat je toch eigenlijk wilt voorkomen.

10. Voorkom verleiding!

Natuurlijk weten we dat uw kitten af en toe zo schattig kijkt of gedrag vertoond dat u het negatieve gedrag van uw kat één of meerdere keren door de vingers ziet. Toch is dit niet aan te raden! Hoe strakker u de regels hanteert op jonge leeftijd van de kat, hoe meer resultaat u ziet op latere leeftijd van de kat!

Meer weten over katten? Lees meer van onze blogartikelen, zoals bijvoorbeeld onze blog over kittens en wanneer ze het nest mogen verlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *