Kattenbakvulling, het bestrijden van de nare geuren thuis.

Op zoek naar de beste kattenbakvulling voor jouw kat? Bij krabpaal zit je goed. Kattenbakvulling, ook wel kattengrit genoemd komt in veel soorten wat de keuze niet makkelijker maakt. Op deze pagina vind je alle soorten kattenbakvulling geschikt voor jouw viervoeter.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


De hygiëne en ontlasting van je kat

Katten zijn bescheiden dieren en doen hun behoeften niet op een open plek zoals dat bij honden gaat. Katten begraven hun ontlasting in de grond, hiervoor dient de kattenbakvulling. Het aanbod van kattenbakkorrels is enorm. Daarom kan het soms lastig zijn om de juiste vulling te kiezen.

Hoeveel kattenbakvulling doe je in de kattenbak?

De juiste hoeveelheid vulling zorgt voor een prettig gevoel voor je kat. Vaak wordt een vulhoogte van ongeveer 5 cm aangeraden. Deze hoogte zal individueel moeten worden aangepast. Het kan geen kwaad de kattenbakvulling rijkelijk te gebruiken.

Katten graven hun ontlasting namelijk graag weg. Wanneer er voldoende kattengrind in de bak zit zal er voldoende ruimte zijn om de uitwerpselen weg te stoppen.

Een hogere laag kattenbakvulling zorgt ook dat uitwerpselen de bodem van de kattenbak niet direct raken. Dit maakt het schoonmaakproces wat prettiger. Je zult na een tijdje zelf merken hoeveel kattenbakvulling je nodig zult hebben.

Een prettige geur in de kattenbak

Om te voorkomen dat een kattenbak zal gaan stinken zijn er een aantal elementen belangrijk. Hierbij zul je moeten letten op de juiste kattenbak, een regelmatig schoonmaakpatroon en de juiste kattenbakvulling.

Verschillende soorten kattenbakvulling

Kattenbezitters weten het vaak al. De inhoud van de kattenbak is misschien net zo belangrijk als de kattenbak zelf. Met een ruime keuze in kattenbakvulling zien baasjes vaak door de bomen het bos niet meer. Hieronder zul je een overzicht vinden van de verschillende soorten kattenbakvulling en wat het bijzonder maakt.

Klontvormende kattenbakvulling

Kattenbakvulling klontvormend is een combinatie van kattenbakvulling en natuurlijk klei, wat wordt gemengd tot een klonterig mengsel. Deze fijne korrels smelten vlug wanneer het in contact komt met een vloeistof.

Zo verwijder je de ontlasting van je kat gemakkelijk zonder de gehele kattenbak schoon te maken. Het schoonmaken is zeer eenvoudig met deze vulling. Daarnaast is dit type kattenbakvulling relatief voordelig. Je zult de schone vulling niet te hoeven verwijderen omdat het achterblijft in de kattenbak en voor een volgende bezoek kan worden gebruikt.

Niet-klontvormende kattenbakvulling

De naam zegt het eigenlijk al. Deze kattenbakvulling maakt geen klonten. Deze vulling valt uit elkaar wanneer het in contact komt met vocht en neemt zo het vocht en geur op. Het absorbeert de geuren van de ontlasting.

Tijdens het schoonmaken kun je helaas niet alleen de vieze stukken uit de kattenbak scheppen met dit type vulling. Waardoor dit type vulling minder zuinig in gebruik is. Houtkorrels kattenbak vulling is een bekend type kattenbakvulling zonder klontvorming. Kattenbakvulling houtkorrels hebben een hoog absorptievermogen waarmee urine wordt opgenomen en nare geuren worden beperkt.

Silica kattenbakvulling

Silicaat kattenbakvulling bestaat uit een basis van silicagel. Deze gel is een sterk absorberend materiaal wat geuren bindt en het vocht verdampt. Vandaar dat je kattenbakken met silica gel kattenbakvulling niet vaak hoeft te verwisselen.

Het is uitermate geschikt voor katteneigenaren die wat minder tijd willen besteden aan het verzorgen/schoonmaken van de kattenbak. Het voordeel van silica korrels is dat het de nare geuren snel absorbeert zodat er geen onprettige geuren blijven hangen. Dit is prettig voor zowel de kat als eigenaar.

Wanneer je de ontlasting frequent verwijdert kan het silicagel en het gebonden vocht zo’n vier weken in de kattenbak blijven liggen. Een ander voordeel van dit type vulling is het lage stofgehalte. Vandaar dat silicagel geschikt is voor allergiepatiënten. Silicaten zijn alleen verkrijgbaar als niet-klonterende vulling.

Hoe regelmatig moet je de kattenbak schoonmaak

Katteneigenaren zijn soms te slordig wat betreft het schoonmaken van het kattentoilet. Een kat heeft een gevoeligere neus dan mensen en is over het algemeen een hygiënisch diertje. Hoe regelmatig je de kattenbak zult moeten schoonmaken hangt af van de gebruikte vulling.

Bij sommige kattenbakvullingen is het voldoende om de kattenbak een keer per maand te verschonen. Wanneer er meerdere katten van dezelfde kattenbak gebruik maken zal het schoonmaakproces wat vaker moeten gebeuren. Uitwerpselen of klonten zullen dagelijks moeten worden verwijderd. Afhankelijk van het type vulling zul je de bak regelmatig volledig reinigen Zo beperk je de vieze geurtjes.

Waar zul je nog meer rekening mee moeten houden?

Nu je bekend bent met de verschillende soorten kattenbakvulling of kattenbak grind zul je nog rekening moeten houden met een aantal punten bij het kiezen van de juiste kattenbakvulling.

Heb je een binnen- of buitenkat?

Is jouw kat een binnenkat is, dan zal de kattenbak vaker in gebruik zijn dan wanneer je kat veel tijd buiten spendeert. Hoe meer de kattenbak wordt gebruikt, hoe zuiniger je de kattenbakvulling je wilt hebben. Wanneer je een huiskat binnen hebt lopen adviseren wij klontvormende kattengrit of silicaatgel.

Waar zet je de kattenbak neer?

Staat de kattenbak in je woonkamer of op een andere drukke plek thuis? Dan wil je graag een kattenbakvulling die nare geuren absorbeert. Je zult de kattenbak regelmatig moeten schoonmaken en hiervoor is silicaatgel geschikt.

Welke kattenbakvulling is het beste voor jou kat?

Deze keuze verschilt per persoon en ligt ook een beetje aan je kat. Je zult zelf uitvogelen welk type grit jouw kat kat het prettigst vindt. En kijk ook welk grit of katten grind het prettigst is voor jezelf. Zorg dat je de ontlasting uit de kattenbak zo’n 1 of 2 maal per week volledig schoonmaakt. 

Toch last van nare geurtjes die uit de kattenbak komen? Ondanks regelmatig onderhoud bestaat de kans dat de kattenbak nare geuren meebrengt. Deze geurtjes zijn eenvoudig tegen te gaan met een handige luchtverfrisser.

Deze luchtverfrisser bestaat uit een cartridge wat eenvoudig aan de binnenkant van de kattenbak kan worden geplaatst. Deze cartridge zal ongeveer een maand zijn werk doen. De luchtverfrisser absorbeert tot ruim 80% van de ammoniak en tot 50% van andere nare geuren. En wel zo belangrijk, de verfrisser is veilig in gebruik, niet giftig en geeft geen geur af. Bekijk de luchtverfrisser voor kattenbak hier. 

Spelen er kattenbak problemen op bij jou kat? Bekijk dan eens onze blog: Kattenbak problemen bij katten. Hierin lees je enige informatie wat kan voorkomen bij jouw kat en kattenbak. Onder andere de plaatsing, grootte en vulling van de kattenbak.

Katten krabpaal of krabton, genoeg keuze voor iedereen

In ons assortiment hebben we vele verschillende soorten krabpalen en klimbomen. De krabpalen in onze webshop variëren in grootte, van kleine krabpalen, grote krabpalen en plafondkrabpalen.

Ook zijn er verschillende designs van krabpalen, zoals luxe en design krabpalen, uitvoeringen met zacht pluche of juist van textiel. Met een ruime keuze bieden wij allerlei kleuren palen. Krabpaal beige, krabpaal grijs, krabpaal wit of juist een zwarte krabpaal.

Op onze website vind je het geschikte product voor jou. Niet alleen een goedkope krabpaal, maar ook krabpalen binnen een ruimer budget. We bieden krab palen met verschillende soorten materialen. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld krabpalen uitgerust met jute en sisal, dit zorgt voor een natuurlijke look. Naast het grote aantal kattenmeubels en palen vind je op Krabpaal.nl nog meer gave speeltjes om jouw huistijger van het nodige vermaak te voorzien.

Kijk wat het best bij jouw en je huisdier past. Nog vragen of heb je advies nodig, dan helpen onze medewerkers je graag. Ze hebben veel productkennis en kunnen je adviseren over de juiste krab paal voor jouw kat. We hebben niet alleen een uitgebreid assortiment van kattenbakvulling en krabpalen, maar je vindt bij ons ook kattentunnels, kattenreismanden en katten meubels.