Artrose bij uw kat

kat miauwt

Herken kenmerken van artrose bij uw kat

Een van de meest vervelende aandoeningen bij katten is toch wel Artrose, toch is dit een veelvoorkomende aandoening bij katten. Toch hebben baasjes vaak veel later door dat Artrose speelt bij een kat. Katten kunnen namelijk goed hun pijn verbergen. Toch zijn er een paar kenmerken waaraan u kunt zien of uw kat mogelijk aan artrose lijdt. Meer over artrose en hoe het te herkennen is leest u in dit blogitem.

Artrose, wat is het eigenlijk precies?

Artrose is eigenlijk een andere benaming voor slijtage in het gewricht. Door het veelvuldig bewegen van het gewricht wordt slijtage veroorzaakt waardoor de elasticiteit van het kraakbeen afneemt, kraakbeen is namelijk een weefsel met als eigenschap dat deze dun en elastisch is. Als dit kraakbeen (deels) ontbreekt in het gewricht kan dit voor de kat al snel veel pijn betekenen. Deze pijn wordt veroorzaakt door het gewricht dat te vaak belast wordt zonder dat er voldoende kraakbeen aanwezig is, dit resulteert namelijk vaak in ontstekingen.

Artrose herkennen.

Katten staan erom bekend dat ze veel klimmen, klauteren en springen. Door artrose vermijden katten deze bewegingen grotendeels, dit komt voornamelijk door de pijn die de slijtage van gewrichten met zich meebrengt. Ook gaan ze liever niet meer de trap op en mijden ze het springen op de vensterbank. Andere symptomen van artrose zijn;

  • Meer slapen
  • Het ontlasten of urineren buiten de kattenbak
  • Het tikken met nagels op de vloer
  • Een verminderde vachtverzorging

Artrose behandelen

Het grootste nadeel van artrose is dat het niet te genezen is. Toch zijn er een aantal manieren waarop de pijn goed bestreden worden met medicatie. Naast deze medicatie is er ook mogelijkheid om speciale soorten voeding aan te schaffen, het nadeel van deze speciale voeding is dat het vaak pas begint te werken op langere termijn en bij sommige voersoorten is het nog niet bewezen of het daadwerkelijk zijn werk doet. Maar allereerst is het gewoon belangrijk dat als u vermoedt dat uw kat een vorm van artrose heeft, dat u snel uw dierenarts raadpleegt.

Misverstanden over artrose.

Een groot misverstand over artrose bij een kat, is dat het alleen maar overkomt bij katten die ouder worden of al op leeftijd zijn. Dit is echter ook niet geheel onterecht, bij oudere katten komt het namelijk veel vaker voor dat deze aan artrose lijdt dan bij een wat jongere kat. Toch kan het bij een jongere kat ook al voorkomen. Ook omdat katten tegenwoordig veel ouder worden dan voorheen, is het logisch dat steeds meer katten aan artrose lijden. Toch kan artrose ook een erfelijke aandoening zijn bij sommige katten. Er zijn namelijk rassen die hier meer aanleg voor hebben dan andere.

Vermoed u dat uw kat enige vorm van Artrose heeft dan is het wijsheid om een bezoekje te brengen aan de dierenarts! Daarnaast kun je meer doen om de pijn bij je kat te verlichten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor zachte, goed bereikbare ligbedden, zoals deze Kyo vensterbankmand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *