Agressie bij katten

rode kat miauwt

Omgaan met agressieve katten

Veel mensen hebben te maken met een agressieve kat. Toch weet de meerderheid niet wat ze met zo een kat aan moeten. Het begint vaak allemaal met misverstanden. Dit kan op den duur voor een hoop ongemak zorgen. Daarom zetten we in dit blogitem de grootste misverstanden over agressieve katten op een rijtje.

Als mijn kat een agressieve uiting heeft, blijft hij dit doen.

Oftewel eens agressief, altijd agressief. Dit is zeker niet altijd waar, agressie kan namelijk overal vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan pijn, dit is een van de grootste veroorzakers van agressie. U kunt namelijk niet altijd zien of uw kat pijn heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan gebitsproblemen, interne verwondingen of abcessen. Een kat kan hier veel last van hebben en hierdoor ook agressief gedrag vertonen. Een andere vorm van agressie die vaak voorkomt is de spel-agressie. De spel-agressie is eigenlijk het simpelweg te fanatiek reageren als u met uw kat aan het spelen bent. Zo kan een te fanatieke kat een keer doorbijten of krabben. Dit gedrag is echter eenvoudig te behandelen. Bij spel-agressie kunt u er eenvoudig wat aan doen door simpelweg direct te stoppen met spelen.

Het aanpakken van een agressieve kat.

Natuurlijk wil je na het weten van de oorzaken, ook weten hoe je met een agressieve kat om moet gaan. Direct nadat uw kat een agressieve uiting heeft gehad, is het aan te raden om hem te negeren en hem tot zichzelf te laten komen totdat hij zichtbaar gekalmeerd is. Uw kat troosten is daarom ook geen aanrader. Als uw kat vaker agressief is en negeren niet meer werkt, is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Het straffen van een agressieve kat.

Het straffen van een agressieve kat? Nooit doen! Door een kat te straffen die agressief gedrag vertoont lok je vaak meer agressiever reacties uit. Het is dan ook zeer belangrijk om achter de oorzaak van het gedrag te komen. Een kat mag natuurlijk niet gestraft worden omdat deze pijn heeft of ziek is, hierdoor kan juist een kat die nooit eerder agressieve uitingen heeft gehad deze nu wel gaan vertonen. Pas dus altijd op bij het straffen van een kat!

Katten onderling.

Natuurlijk kan een kat niet alleen agressieve uitingen hebben naar een mens, maar ook naar andere katten. Vaak wordt er door het baasje of de baasjes gedacht: “Laat ze het maar uitvechten onderling”. Toch is ook dit niet goed! Katten die elkaar aanvallen kunnen het beste direct gescheiden worden. In het blogitem “Waarom maken mijn katten onderling ruzie?”, leest u meer over katten die ruzie maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *