De redenen om een kat te castreren

Waarom je kat castreren?

Een kat kan gecastreerd worden om verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld eens aan verschillende gezondheidsredenen. Toch is dit de enige oorzaak, veel mensen weten namelijk niet waarom een kat gecastreerd of gesteriliseerd moet worden. Wil je meer weten over dit onderwerp? We vertellen u er meer over in dit blogitem!

Wat houdt castratie precies in?

Bij castratie wordt bedoeld dat een kat of poes onvruchtbaar wordt gemaakt. Hierbij worden de eierstokken of de testikels compleet verwijderd. Bij het steriliseren worden deze slechts afgebonden. Steriliseren is tevens de methode die het minst gebruikt wordt. Het vaakst wordt dus castratie toegepast, toch halen mensen het castreren en steriliseren vaak door elkaar.

Waarom castratie/sterilisatie?

Er zijn verschillende redenen waarom u zou kunnen gaan voor het castreren of steriliseren van uw kat, maar welke zijn dit allemaal?

Om te beginnen kan de urine van ongecastreerde katers extreem ruiken, maar ook gaan deze katten op zoek naar poezen en zijn ze bereid om hier grote afstanden voor af te leggen, hierdoor lopen ze ook een verhoogd risico op ongelukken zoals aanrijdingen. Ook kunnen ze hierbij andere katten tegenkomen en hiermee in gevecht raken. Niet alleen kun uw kat hierbij gewond raken, het risico is tevens aanwezig dat uw kat hierbij besmet kan raken met een overdraagbare aandoening. Denk bijvoorbeeld aan Leukemie en FIV. Denk niet dat het wel meevalt en dat uw kat dit niet zal overkomen, het aantal katten met deze aandoeningen neemt namelijk toe.

  • Een aantal andere belangrijke redenen om je kat te castreren zijn:
  • Asiels zitten al propvol met katten die geen baasje kunnen vinden. Een ongecastreerde kat op straat loslaten is dus sterk af te raden
  • Katten en poezen die de paringstijd doorlopen maken vaak veel kabaal met gekrijs en gemiauw.
  • Als een poes krols wordt, kan dit resulteren in onzindelijkheid.
  • Het doet een poes geen goed om keer op keer krols te zijn, dit vreet namelijk energie. Poezen kunnen namelijk al vanaf 4 maanden zwanger worden.
  • Een ongecastreerde poes heeft meer kans op tumoren in de melkklieren.
  • Laat uw kat of poes op tijd castreren!

Het beste is dat een kitten binnen wordt gehouden tot deze gecastreerd is. Jonge poezen laten niet vaak wat merken als ze krols zijn. Toch weet een ongecastreerde kater uw poes makkelijk te vinden. Het is dus belangrijk om er op tijd bij te zijn als het gaat om castratie of sterilisatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *