Is mijn kat krols?

Een poezeneigenaar kan het volgende herkennen: van de ene op de andere dag is de jonge poes bijzonder knuffelig, eten ze weinig, en maken ze veel lawaai. Dit kan betekenen dat je poes geslachtsrijp is, en dus voor het eerst krols wordt. Ze gedragen zich dan zo, omdat ze klaar zijn om zich voort te planten. In dit blogitem vertellen we je alles over krolsheid, hoe je het kan herkennen en wat het voor je poes betekent.

Wanneer kan je poes voor het eerst krols worden?

Een poes wordt seksueel actief tussen de de 4de en de 12 maand van hun eerste levensjaar. In deze periode kan de eerste krolsheid dus plaats vinden. Doorgaans worden poezen twee keer per jaar krols (één keer in het voorjaar en één keer in de herfst). Als ze echter niet bevrucht worden, kan krolsheid ook voortdurend voorkomen. Na een zwangerschap kan je poes binnen twee weken alweer opnieuw vruchtbaar zijn.

Hoe kun je zien dat een poes krols is?

Je kat zal vlak voor de krolse periode erg aanhankelijk zijn en veel aandacht zoeken. Ook over de grond rollen is dan te verwachten. Ook verliezen ze hun eetlust en zullen ze weinig eten. Wanneer de daadwerkelijke krolsheid begonnen is, zal de poes haar achterwerk omhoog duwen en erg veel miauwen of zelfs schreeuwen, naar potentiële partners. Ook kan er sprake zijn van een witte vloeistof die ze afscheiden door de hormonen. Uiteraard verschilt het gedrag per kat, en zijn er ook verschillen tussen diverse rassen.

Is krols zijn slecht voor je poes?

Hoewel krolsheid een natuurlijk proces is, is het risicovol voor je huisdier. Het is namelijk een stressvolle periode voor je poes. Zeker wanneer zwangerschap uitblijft, blijft de krolsheid voortdurend. Dit kan problemen opleveren, zoals te weinig eten en een slechte hygiëne. Ook is de kans op tumoren groter bij poezen die niet gesteriliseerd zijn. Naast dat het vervelend is voor je poes, is het ook voor de baasjes niet prettig. Ook voor de kattenpopulatie is castratie belangrijk.

Castratie als oplossing

Na castratie is het voor je poes niet meer mogelijk om zich voort te planten. De krolsheid blijft hierdoor ook uit. Het is een eenvoudige ingreep, en veel dierenartsen geven aan dat het beter is voor je poes. Informeer bij je dierenarts naar de ingreep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *