Wat kun je verwachten bij een castratie of sterilisatie?

dierenarts luistert naar het hart van kat

Het castreren of steriliseren van je kat is erg belangrijk. Toch is het begrijpelijk dat je er als huisdiereigenaar een beetje tegenop ziet. Want ondanks dat het een kleine, eenvoudige ingreep is, blijft het toch een operatie. We vertellen je graag meer over het belang van een castratie of sterilisatie, en laten je weten wat je kunt verwachten!

Wat is het verschil tussen sterilisatie en castratie?

De termen sterilisatie en castratie worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch zijn het twee verschillende ingrepen. Bij castratie worden de geslachtsorganen weggehaald. Dat houdt in dat bij katers de testikels verwijderd worden, en bij poezen de eierstokken. Bij een sterilisatie is er geen sprake van verwijdering, maar worden de eileiders of de zaadleider geknipt. Dit gebeurd echter weinig meer, omdat de hormonale huishouding dan wel blijft bestaan. Poezen worden dan nog steeds krols, en katers zullen nog steeds sproeien. Daarom wordt er meestal voor castratie gekozen.

In de volksmond noemen ze het echter vaak sterilisatie als het gaat om een poes, en castratie als het gaat om een kater. Vandaar dat de termen vaak door elkaar gebruikt worden.

Wanneer kies je voor castratie of sterilisatie?

Castratie of sterilisatie wordt vaak uitgevoerd wanneer je kat circa 5 maanden oud zijn. Dit omdat ze dan seksuele volwassenheid hebben bereikt. Vaak begint rond deze leeftijd ook het vervelende gedrag, zoals sproeien of krolsheid. Dit is niet alleen vervelend voor baasjes, maar levert ook veel stress op voor je huisdier. Zo neemt de kans op vechtwonden, abcessen, seksueel overdraagbare ziektes, baarmoederontstekingen en tumoren in melkklieren af. Met name de kans op kanker wordt steeds groter, naar mate je poes vaker krols is geweest. Ook voor de kattenpopulatie is castratie of sterilisatie belangrijk. Er is namelijk sprake van een kattenoverschot, waardoor er een grote populatie van zwerfkatten is. Zwerfkatten kunnen zorgen voor overlast en dierenleed (voor zowel de katten als de vogelpopulatie).

Je kunt je kat of poes ook voor de leeftijd van 5 maanden laten castreren. Dit is gewoon veilig en biedt ook voordelen. Zo is de kans op baarmoederontstekingen en tumoren bijna nul als je poes nog nooit krols is geweest. Daarnaast herstelt je kitten vaak sneller dan een volwassen poes of kater.

Wat kun je verwachten na de ingreep

Verschillende dierenartsen gaan verschillend met de ingreep om. Soms wordt er wel gehecht, en soms niet. Soms wordt de kat wel voorzien van een kap of beschermend rompertje, soms niet. Doe dus voorgaand aan de operatie navraag bij de dierenarts. Mocht je kat geen kap of rompertje krijgen, moet je goed in de gaten houden of je kat veel aan de wond likt of bijt. Dan kan het aan te raden zijn om alsnog voor bescherming te zorgen. Je krijgt pijnmedicatie en/of onstekingsremmers mee voor je huisdier.

Na de operatie kan je huisdier nog wat suffig zijn van de narcose. Het is dan ook aan te raden om bij je huisdier te blijven na de operatie, en te zorgen voor een veilige, warme plek waar je kat of poes kan uitrusten. Controleer de wond dagelijks zodat je roodheid, een viezige lucht of bloed gelijk kunt waarnemen. Mocht je dit signalen, neem dan contact op met je dierenarts. Je kat mag vaak dezelfde dag alweer eten. Het kan echter zijn dat je kat misselijk is. Bij braken is het verstandig om een aantal uur te wachten voordat je weer voedsel aanbiedt. Als de eetlust niet terugkeert, neem ook dan contact op met je dierenarts.

Houd je kat of poes minimaal 3 dagen na de ingreep binnen en probeer activiteiten zoals springen en spelen met kattenspeeltjes te voorkomen. Let erop dat je kater nog een aantal weken vruchtbaar kan zijn na de ingreep.

Ander eten na sterilisatie of castratie?

Omdat er sprake is van een hormonale verandering na de ingreep, kan het aan te raden zijn om over te stappen naar kattenvoer geschikt voor gecastreerde katten. Dit komt omdat de stofwisseling trager wordt, waardoor je kat meer kans maakt om overgewicht te ontwikkelen.

Meer vragen of sterilisatie of castratie? Neem dan ten alle tijden contact op met je dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *