Uw kat en de dierenarts

kat bij de dokter

Naar de dierenarts met uw kat

Naar de dierenarts gaan met uw kat is eigenlijk nooit een pretje, alleen bij de gedachte gaat uw kat zich al verstoppen. Dit zou toch eigenlijk ook anders moeten kunnen. En dat is ook zeker mogelijk! In dit blogartikel vindt u een aantal tips die een bezoekje aan de dierenarts simpelweg kunnen vereenvoudigen.

Het vervoeren van uw kat!

Een kat wordt veelal in een vaste mand naar de dierenarts vervoerd. Dit heeft veelal nadelen voor uw kat. Deze ziet de mand als een herinnering aan de dierenarts en zal hier dus ook minder snel in gaan zitten. Het is aan te raden om de mand die gebruikt wordt om de kat naar de dierenarts te vervoeren ook te gebruiken om de kat te vervoeren naar de leukere uitjes. Zo krijgt de kat geen negatief beeld bij het zien van de mand alvorens naar de dierenarts te gaan.

Belangrijk is tevens dat een kat al aan de mand gewend is. Komt een mand van zolder af? Of heeft u net een nieuwe mand gekocht? Dan is het verstandig om onbekende en oude geuren te verwijderen uit de mand. Dit kan de kat er namelijk ook van weerhouden om plaats te nemen in de mand. Nadat de mand schoon is kan er gekozen worden om bijvoorbeeld dekentjes in de mand te plaatsen zodat het zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt voor de kat om in de mand te gaan zitten. Het kan namelijk wel weken tot maanden duren dat uw gewend is aan zijn reismand.

Echter is het niet altijd aan uw mand te wijten dat dat uw kat niet mee wil in de auto. Dit kan ook liggen aan de onbekende geuren en lawaai in de auto. Uw kat voelt zich hierdoor al niet veilig in de auto, dit is vaak ook een van de veelvoorkomende redenen waarom uw kat niet de auto in wil.

De beloningsmethode

Een andere methode om uw kat de auto in te lokken is de beloningsmethode. Uw kat mag gerust beloond worden als hij uit zichzelf in de mand gaat zitten en zich vervolgens in de auto laat tillen. De eerste paar keren is het aan te raden de kat ook te belonen als u deze zelf in de mand moet tillen. Als u dit een aantal keren heeft gedaan zal uw kat snel genoeg doorhebben dat dit stukje positieve gedrag beloond wordt. Eenmaal bij de dierenarts is het belangrijk uw kat in de mand te laten zitten en uit de buurt van andere katten en/of dieren te houden. Miauwt uw kat veel in de wachtkamer? Het kan enkele minuten duren voordat uw kat aan de ruimte gewend is.

Wil je meer weten over kattengedrag? Lees dan onze blogs, bijvoorbeeld over miauwgedrag van katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *