Wat kan ik doen als mijn kat veel miauwt?
Het is een veelvoorkomend probleem onder katteneigenaren: je kat mauwt veel, de kat blijft miauwen en de kat jankt zelfs. Het kan slapeloze nachten en geïrriteerd gedrag veroorzaken. In dit blogitem geven we je een aantal oorzaken en een aantal manieren om deze op te lossen.
Mijn kat miauwt de hele dag, waarom?
Om te beginnen is het belangrijk dat u weet waarom je kat zoveel miauwt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je kat zoveel miauwt. Als eerste is het goed om te weten dat volwassen katten in het wild niet miauwen. Dit komt omdat wilde katten solitaire dieren zijn. Een kitten miauwt wel, om de aandacht van hun moeder te trekken. Dat een kat in volwassenheid veel miauwt is aangeleerd gedrag. Vaak krijgen ze door het miauwen namelijk een beloning aangereikt in de vorm van voedsel of aandacht. Dit vooral omdat katten door de jaren heen geleerd hebben dat mensen meer op miauwen reageren dan hun eigen soort. De kat miauwt en de beloning is snel verdiend.
Een kat kan maar liefst 60 verschillende geluiden maken om zijn emoties uit te drukken. Voor ons is dan natuurlijk niet altijd even duidelijk wat de kat bedoelt met deze kreten. De kreten verschillen in toonhoogte, volume en lengte. Zo is er de vragende, de vriendelijke, de brutale, de eisende en de klagende miauw. Wellicht komen een aantal van deze toonsoorten u al bekend voor. Niet elke kat maakt een even hard geluid, de ene kat mauwt harder dan de ander. Over het algemeen maken de Oosterse kattenrassen het meeste en het hardste geluid. Het komt vaak voor dat katten die wat harder miauwen het ook vaker doen. Het kan dus ook in de aard van het beestje zitten. Toch valt dit gedrag ook af te leren.
Een andere oorzaak kan zijn dat jouw kat zit met een medische aandoening. Stel, je kat miauwt ineens veel, terwijl je kat stil is van zichzelf. Er zijn vele ziektes die bij de kat een onprettig of pijnlijk gevoel veroorzaken, dit hoeft niet altijd zichtbaar te zijn aan het uiterlijk van de kat. Katten miauwen dan om hun pijn kenbaar te maken. Als jouw kat bijvoorbeeld miauwt als hij zich bij de kattenbak begeeft, kan dit duiden op een blaasontsteking. Belangrijk is het dus om het miauw gedrag van je kat in de gaten te houden.
De grootste oorzaak voor het miauwen van je kat is toch wel dat hij simpelweg honger heeft. Dit komt vaker voor bij katten die bijvoorbeeld 2 keer per dag op een vast tijdstip eten krijgen. In het wild eten katten namelijk meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden. Je kat kan de gehele hoeveelheid aan voedsel prima doseren in kleinere porties verspreid over de dag. Kan je kat niet zo goed doseren? Hiervoor zijn ook speciale voermachines verkrijgbaar.
De oplossingen!
Er zijn dus voldoende oorzaken voor het miauw gedrag van je kat. Maar wat zijn eigenlijk de beste oplossingen? Hier zijn een aantal oplossingen op een rijtje:
- Miauwt je kat vooral veel ‘s nachts? Geef deze dan overdag veel aandacht. Zo heeft hij minder redenen om er ‘s nachts om te komen vragen. Het beste is zelfs om de kat op vaste tijden aandacht te geven zodat hij zich hierop kan instellen.
- Wil je kat naar buiten? Dan is het aan te raden om een kattenluikje te installeren zodat je kat op elk gewenst moment naar buiten kan.
- Een van de belangrijkste oplossingen om het miauwen van je kat te verminderen, is het belonen van goed gedrag, en het negeren van het miauwen. Zo heeft de kat snel in de gaten dat het miauwen niet gewenst is en dus ook geen beloning oplevert. Zo zal de kat hier sneller mee ophouden. Een van de belangrijkste regels is dat de kat niet fysiek gestraft mag worden. Dit kan leiden tot angst en stress en dat is nooit aan te raden.
Meer weten over katten? Lees meer van onze blogartikelen, zoals bijvoorbeeld onze blog over kittens en wanneer ze het nest mogen verlaten!