Wat heb ik nodig bij een kat kopen?

kitten loopt op grasveld

Wat moet ik weten wanneer ik een kat koop?

Een kat kopen is natuurlijk leuk, iedereen verheugt zich op deze gezinsuitbreiding. Het is zowel voor u als de kat een hele belevenis! Maar wat hebt u eigenlijk allemaal nodig bij zo’n poesje kopen? In dit blog item proberen wij voor u een zo goed mogelijk beeld te creëren wat u nou precies benodigd bent.

Krabben!

Bij katten kopen is het goed om de aanschaf van een kattenkrabpaal al in gang te zetten alvorens de kat in huis wordt gehaald. Katten beginnen namelijk al op jonge leeftijd met krabben. De nageltjes groeien op hoog tempo en het jonge katje zal dan ook snel zijn te kleine nagelhoezen van zijn nagels moeten ontdoen. Het is natuurlijk jammer dat dit ten koste gaat bijvoorbeeld uw bankstel, dressoir, tafel of andere meubelstukken. Niet alleen gebeurt dit op jonge leeftijd, dit zal zich blijven herhalen naarmate de kat ouder wordt. Natuurlijk is het voor het katje ook leuk dat er bijvoorbeeld al een design krabpaal klaarstaat waar deze direct gebruik van kan maken!

Klik hier om direct een krabpaal te selecteren!

Het verslijten en verliezen van nagelhoezen is niet de enige reden dat een kat krabt. Want bij een kat kopen is het belangrijk om te weten dat de kat van nature een territoriaal dier is. Wat het katje dan gaat doen is een specifieke geur verspreiden in zijn omgeving zodat deze vertrouwelijk wordt gemaakt. Ook dit wordt gedaan door middel van krabben.

Deze complicaties kunnen optreden als de kattenkrabpaal te laat wordt aangeschaft:

  • De kat heeft al eerder gekrabd aan uw meubelen en blijft door de geur die hij hierop heeft achtergelaten terugkomen op deze plek.
  • De aantrekkelijke plaats waar de kat nu aan krabt ligt niet in de buurt van waar u de krabpaal heeft geplaatst.
  • De maatvoering van de krabpaal is niet juist. Bij een te kleine krabpaal kan deze voor de kat als wankel aanvoelen en zal hij hier geen gebruik van maken.


Om de kat nog meer naar de krabpaal te lokken is het mogelijk om Catnip spray (kattenkruid) te gaan gebruiken.

De maatvoering van uw krabpaal is dus een belangrijk aspect bij het uitzoeken van een krabpaal. Er zijn een aantal vuistregels om u een handje te helpen bij de aanschaf van de juiste krabpaal. De kat moet zich gestrekt kunnen krabben aan de kattenkrabpaal, daarom is het in de eerste instantie misschien verstandiger om eerst gebruik te maken van een kleine krabpaal, en later over te stappen op een krabmeubel die past bij de lengte van uw kat als deze zich in een strekkende houding bevindt.

Klik hier voor een overzicht van onze kleine krabpalen!

Een andere factor waarmee u rekening kunt houden is het gewicht van de kat, een kat gaat namelijk vaak de kattenkrabpaal beklimmen, bij een te kleine krabpaal kan het geval zich voordoen dat de krabpaal gaat kantelen.

Spelen!

Bij een kat kopen is het belangrijk dat u gedacht heeft aan mogelijkheden voor het beestje om te kunnen spelen. Vooral op jonge leeftijden zijn katten erg speels, speeltjes zoals laserlampjes vallen bij kittens erg goed in de smaak. Maar ook verschillende soorten rubberen, pluchen en plastic kattenspeeltjes doen het goed.

Meer weten over katten? Lees meer van onze blogartikelen, zoals bijvoorbeeld onze blog over kittens en wanneer ze het nest mogen verlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *