De vaste gewoontes van uw kat!

kat ligt op de tafel

De vaste routines van een kat

Katten zijn hele bijzondere dieren die eigenlijk niet zoveel van ons verschillen, daar bent u als kattenliefhebber natuurlijk al lang achter gekomen. Zo leren ze zich ook bepaalde gewoontes aan zoals een vaste ligplaats, een vaste tijd om even het huis of de tuin te verkennen en ga zo maar door. Maar zit er eigenlijk nog meer achter deze gewoontes? In dit blogitem gaan we eens verder in op deze gewoontes en hoeveel waarde katten hieraan hechten.

Katten en gewoontes

Katten leren zichzelf dus een groot aantal gewoontes aan, bij katten is het namelijk allemaal een kwestie van gewenning. Maar wat nou als zo’n gewoonte verbroken wordt? Dus iets waar de kat aan gewend is geraakt er plotseling niet meer is? En hoe reageert de kat hierop? De kleinste verandering in huis kan bij sommige katten al voor flinke verwarring zorgen. Er kan al sprake zijn van deze verwarring als u een deur sluit in huis die voorheen altijd gesloten was. U zult dan ook verbaasd zijn wat de kat eraan doet om diezelfde deur weer open te krijgen. Er wordt hem namelijk een stuk territorium ontnomen dat eerder altijd aan hem toebehoorde, hij kan dit gedeelte van zijn territorium dus niet controleren. Wat bij de kat al voor een hoop stress zorgt.

Veranderingen in huis brengen dus een hoop impact met zich mee. Toch zijn het niet alleen veranderingen in huis die zorgen voor deze doorbraak van gewoonten. Ook de komst van een kind of het verblijf in een pension tijdens uw vakantie kan bij uw kat al heel veel reacties losmaken, sommige katten vertonen zelfs hevige ziekteverschijnselen bijvoorbeeld braken, diarree en koorts.

Routines veranderen

Gewoontes zijn bij een kat dus gewoon de alledaagse dingen u met hem doet en hier hecht uw kat dus veel waarde aan. Ga voor uzelf eens na wat aangewende gewoontes van uw kat zijn en of uw kat gevoelig is voor verandering. Als u weet dat uw kat een gestresst type is, is het verstandig om verandering met kleine doseringen toe te passen. Het is namelijk belangrijk dat uw kat weet waar hij aan toe is. De ene kat is met een paar dagen al gewend aan de veranderingen die u heeft doorgevoerd, terwijl de andere kat hier misschien wel weken over kan doen.

Het is dus belangrijk dat u kunt inschatten hoe stressgevoelig uw kat is. Maar het is goed om te onthouden dat vaste routines een welzijnsverbetering is voor uw kat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *