Een tweede kat in huis!

wit poesje op roze deken

Een nieuwe kat uitzoeken

Het uitzoeken van een nieuwe kat is altijd een spannende maar vooral leuke bezigheid. Waarschijnlijk een moment waar u al weken of zelfs maanden naar uit hebt gekeken. Maar wat nou als u al een kat heeft? En er nu een tweede bijkomt? Moet u dan ergens rekening mee houden? In dit blogitem gaan we verder in over het in huis nemen van een tweede kat.

Misverstanden.

Veel mensen denken dat er zomaar een tweede kat in huis geplaatst kan worden zonder dat dit gevolgen heeft voor de eerste kat. Fout! Er zijn verschillende redenen waarom u rekening moet houden en weet van moet hebben voordat u een tweede kat in huis haalt. Want wie zegt dat deze katten wel goed met elkaar op kunnen schieten? En hoe gaat u daarmee te werk? Laat u de katten het onderling uitvechten, of gaat u ingrijpen als het misgaat? Het is dus niet altijd even makkelijk om de juiste aanpak te vinden.

Katten zijn zeer gesteld op hun persoonlijke omgeving en dus ook hun territorium. Een nieuwe kat zal dan ook zijn eerst het leefgebied gaan verkennen als deze zich eenmaal bij u in huis bevindt. Laat hier uw eerste kat dan ook buiten als deze het leefgebied verkent, deze zal de nieuwe kat namelijk als ongewenste gast opvatten waarop deze direct zal reageren en zo verschillende conflicten en gevechten kunnen ontstaan. Belangrijk is dus dat de katten zo langzamerhand met elkaar in aanraking komen. Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn dat ze altijd afkeer naar elkaar toe hebben. De nieuwe kat kan ook direct geaccepteerd worden, maar om geen risico te lopen is het wijsheid om ze op een voorzichtige manier aan elkaar te laten wennen. Hoe vaker de katten met elkaar in een conflict eindigen, hoe groter de kans is dat het ooit weer goed komt. Ook kunnen katten hier nare verwondingen aan overhouden.

Hoe u te werk kunt gaan.

Allereerst is het dus verstandig om de oorspronkelijke kat even af te zonderen zodat de nieuwe kat even het huis kan verkennen, ook zal de kat hierdoor de geur van de eerste kat ruiken, die ze op den duur als vertrouwd zal gaan beschouwen. Geef daarna de kat een eigen afgesloten ruimte (bijv. een logeerkamer, kelder, zolder etc.) en richt deze in met alle benodigdheden die de kat nodig heeft. Belangrijk is dat deze afgesloten ruimte niet dezelfde is als de vaste ruimte van de oorspronkelijke kat! Deze zal dit namelijk als dreiging kunnen opvatten. Na deze stap kunt u de katten aan elkaar laten wennen door middel van beide katten om beurten te aaien zodat ze elkaars geur als vertrouwd laten aanvoelen. Laat de katten nog wel gescheiden van elkaar.

Laat de katten nu langzamerhand kennismaken met elkaar. Maar laat eerst een ruime afstand tussen de katten zodat ze elkaar wel kunnen zien maar nog niet direct bij elkaar kunnen komen. U zult snel genoeg merken of de katten er aan toe zijn om elkaar te ontmoeten. Laat ze dan bij elkaar. Maar blijf wel in de buurt! Vooral als ze toch nog naar elkaar beginnen te grommen. Laat dan de eerste ontmoeting kort en herhaal deze ontmoetingen regelmatig, u zult zien dat dit verbetering met zich meebrengt. Dit kan echter enkele dagen tot weken duren, wees dus geduldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *