Hoe werkt de neus van je kat?

Als katteneigenaar ben je natuurlijk goed op de hoogte van alles wat er zo bijzonder is aan jouw huisdier. Zo hebben katten in bijzonder goed reukvermogen. Maar wist je wel dat katten geuren niet alleen via hun neus registreren? En dat bepaalde geuren in huis invloed kunnen hebben op het gedrag van je kat? Wij vertellen je graag meer!

Hoe ruikt je kat?

Een kat kan op meerdere manieren een geur registreren. Hierdoor kunnen ze dus goed onderscheid tussen verschillende geuren maken. Ze kunnen tot 80 miljoen geuren ruiken en herkennen. Hoe ze al deze geuren ruiken, gaat via de onderstaande wegen:

  • De neusgaten. Uiteraard komen veel geuren simpelweg via de neusgaten naar binnen, Via hier worden ze naar de hersenen gestuurd, zodat ze de geur kunnen herkennen.
  • De smaakpapillen. Net als bij mensen, kan geur ook te maken hebben met hoe iets smaakt. Ook vanaf de smaakpapillen op de tong worden signalen naar het reukcentrum in de hersenen gestuurd.
  • Het orgaan van Jacobson. Dit orgaan heb jij zelf niet, maar je kat wel. Het zit in het gehemelte, en kan een combinatie van geuren en smaken registreren. Hierdoor zie je je kat ook vaak ruiken met de mond open. Deze manier van ruiken wordt ook wel “flehmen” genoemd. Met name feromonen worden door te flehmen opgepikt. Op de afbeelding hiernaast zie je een kat met een flehmen reactie.

Hoe ziet een gezonde kattenneus eruit?

De kleur van een kattenneus kan van kat tot kat verschillen. De meeste katten hebben een roze neus, maar een zwarte of bruine neus komt ook zeker voor. Je ziet vaak dat de kleur van de neus aansluit bij die van de vacht: katten met een lichtgekleurde vacht hebben een lichte neus, en katten met een donkere vacht een donkere neus. In de neus lopen veel bloedvaatjes, die kunnen krimpen of juist groter kunnen worden. Hierdoor kan het best zijn dat de kleur er soms anders uitziet.

Een gezonde kattenneus voelt koel aan en is vochtig. Is de neus van je kat droog? Dat hoeft niet veel te betekenen. Soms heeft je kat in de zon gelegen of is de lucht in huis wat droog, dat hoeft niet per se te betekenen dat je kat uitgedroogd is. Het is uiteraard wel van belang dat je kat voldoende drinkt. Met behulp van een drinkfontein kun je voldoende water drinken stimuleren, omdat veel katten houden van stromend water.

Hoe stimuleer je het reukvermogen van je kat?

Als je kat weinig of niet buiten komt, komen ze natuurlijk veelal dezelfde geuren tegen in huis. Je kunt echter veel doen om in te spelen op het goede reukvermogen van je kat. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kattensnoepjes in combinatie met kattenspeeltjes, zodat ze hun reukvermogen kunnen gebruiken om de snoepjes op te sporen. Ook zijn er diverse sprays verkrijgbaar, zoals catnip spray of valeriaan spray, waar katten euforisch op kunnen reageren. Hierbij zal je ook de flehmen reactie zien!

Welke geuren kun je in huis beter vermijden?

Omdat je kat zo goed kan ruiken, is het goed mogelijk dat ze bepaald gedrag vertonen door een geur. Zo kunnen mannelijke katten gaan sproeien om hun territorium af te bakenen, als ze andere katten ruiken. Sterke geuren zoals azijn, citroen en peper kunnen er ook voor zorgen dat katten meer de neiging hebben om te gaan sproeien. Ook luchtverfrissers, kamerparfums of wierook kan dit soort reacties bij katten uitlokken. Het is niet aan te raden om geuren aan te brengen op een kat. Wellicht dat je denkt dat dit een goed idee is, bijvoorbeeld bij het voorstellen aan een andere kat, echter brengt dit enkel verwarring mee en kan het ook verkeerd uitpakken.

Heeft je kat regelmatig een bloedneus of niest hij veel (in combinatie met snot en koorts)? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *