Tips & tricks voor je kattenbak!

Als katteneigenaar is er één klusje die altijd terug blijft komen, en het minst leuk is: het schoonmaken van de kattenbak. Toch is het eigenlijk wel heel bijzonder hoe snel je kitten gewend raakt aan het gebruiken van de kattenbak, en hoe consistent ze hiermee omgaan. Het is dan ook belangrijk om je kattenbak regelmatig schoon te maken, om te zorgen dat je kat er gebruik van blijft maken. We vertellen je alles over goede kattenbak hygiëne, en met welke zaken je rekening moet houden.

Hoe kies ik de juiste kattenbak voor mijn kat?

Als je net een kitten in huis hebt, vraag je je misschien af wat de beste kattenbak voor je kitten is. De meeste mensen beginnen met een lage kattenbak, zonder kap erop. Dit is vaak om te zien of je kitten de kattenbak goed gebruikt, en door de lage instap is de bak beter bereikbaar. Als dat allemaal goed gaat is het wel handig om snel over te stappen op een gesloten kattenbak, dus met kap. Dit omdat katten graag op zichzelf zijn en dit een gevoel van veiligheid biedt. Het is ook van belang dat je kijkt naar het ras van je kat en hoe groot deze gaat worden. Een grotere kat kan een grotere kattenbak nodig hebben, om comfortabel zijn/haar behoefte te doen!

Tip: wil je de kattenbak graag een beetje verbloemen? Koop dan een kastje met een deur, en zaag een kat in de zijkant. In het kastje kun je dan een open kattenbak neerzetten. Zo gaat je kattenbak mooi op in het interieur!

Waar zet ik een kattenbak het beste neer?

Plaats een kattenbak het liefst niet in de buurt van het eet en drinkbakje van je kat. Dit vinden ze niet prettig en het kan ervoor zorgen dat ze de bak mijden. Het beste kies je voor een rustige plek, zoals bijvoorbeeld een gang of bijkeuken. Staat daar je wasmachine? Kijk dan goed of je kat niet schrikt van het geluid van je wasmachine of droger. Ook dit kan ervoor zorgen dat ze de kattenbak niet graag gebruiken.

Tip: Weinig ruimte? Dan kan een hoek kattenbak de oplossing zijn. Een hoek kattenbak is soms groter dan een normale kattenbak, maar kan door zijn vorm soms beter in de ruimte passen en hierdoor minder in de weg staan!

Welke kattenbakvulling is het best?

Er zijn enorm veel verschillende soorten kattenbakvulling verkrijgbaar. Daarin zijn de onderstaande soorten te onderscheiden:

  • Op basis van klei / bentoniet. Deze vulling is verkrijgbaar als klontvormend of niet klontvormend. Deze kattenbakvulling is veel verkrijgbaar, absorberend en makkelijk in gebruik. Er zijn grove of fijne korrels verkrijgbaar. Een nadeel kan zijn dat sommige kattenpootjes last hebben van de grovere korrels. Bij fijnere korrels is er meer kans op uitloop (korrels door je huis)
  • Op basis van silicaat. Het voordeel van silica korrels is dat het goed geurtjes absorbeert en dat het stofvrij is. Daarnaast is er nauwelijks sprake van uitloop. Het is echter niet duurzaam.
  • Op basis van houtpellets of korrels. Dit is duurzaam materiaal, dat uit elkaar valt als er sprake is van contact met vocht. Hierdoor gaat het verschonen wel anders in zijn werk: je hebt een speciale kattenbak nodig met een rooster erin. Hier valt dan het uit elkaar gevallen materiaal doorheen. Een nadeel is dan wel dat ontlasting hier niet doorheen valt, dit moet je er dan nog wel uitscheppen. Ook doe je minder lang met houtkorrels.
  • Op basis van gerecycled materiaal. Er zijn ook andere duurzame opties, zoals plantaardige vezels, zoals maïs of suikerriet. Dit materiaal is vaak erg zacht aan de pootjes, en kan dus goed werken voor katten met gevoelige kussentjes. Doordat het vaak erg licht materiaal is, is er wel meer kans op uitloop. Een voordeel van dit materiaal is dat wat je eruit schept, vaak in het toilet gegooid kan worden.

Op basis van deze genoemde voor en nadelen kun je een keuze voor een bepaalde soort maken. Merk je dat je kat het niet prettig vind of dat je last hebt van bepaalde eigenschappen van de vulling? Dan kun je wisselen. Als je merkt dat je kat het wel prettig vind is wisselen van soort vulling niet aan te raden, gezien de kans dan bestaat dat je kat geen gebruik meer maakt van de kattenbak.

Tip: Heb je last van uitloop (rondslingerende stukjes kattenbakvulling)? Plaats dan een kattenbakmat voor je kattenbak. Er zijn veel varianten verkrijgbaar en dit kan uitloop in je huis verminderen.

Hoe maak je je kattenbak schoon?

Hoe je de bak schoonmaakt, is ook afhankelijk van de soort vulling die je gebruikt. Het is aan te raden om dagelijks de ontlasting eruit te scheppen (of te zeven). Daarnaast is het ook verstandig om de kattenbak regelmatig volledig te reinigen. Katten hebben namelijk een hekel aan een vieze kattenbak. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen en opteer enkel voor heet water en hooguit wat soda. Gebruik het liefst ook zo min mogelijk geurende producten hierbij.

Tip: Maak het dagelijks schoonmaken van je kattenbak makkelijker door een luieremmer naast je kattenbak te plaatsen. Hier kun je dan de uitgeschepte ontlasting in gooien. Een luieremmer sluit goed af, is vaak voorzien van een anti-geursysteem en te gebruiken met pedaalemmer zakken. Zo hoef je niet telkens heen en weer naar een afvalbak en heb je minder last van geurtjes.

Bekijk hieronder onze bestsellers op het gebied van kattenbakken en kattenbakmatten!

Sale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *