Waarom maken mijn katten onderling ruzie?

twee katten met ruzie

Waarom hebben mijn katten afkeer ten opzichte van elkaar?

Natuurlijk wil je als eigenaar van 2 of meer katten niet liever dan dat uw katten goed met elkaar overweg kunnen, in de realiteit is dit echter niet altijd het geval. Integendeel zelfs. Er zijn namelijk vele mensen waarvan hun katten niet goed met elkaar om kunnen gaan, en dat terwijl er niet altijd een duidelijke reden is. Het is ook niet altijd mogelijk om een specifieke reden te noemen waarom uw katten soms zo’n afkeer hebben ten opzichte van elkaar. Er zijn namelijk meerdere factoren die hierbij een rol kunnen spelen.

Een van de grootste redenen waarom katten veelal niet met elkaar op kunnen schieten is socialisatie. Socialisatie wil zeggen dat de ene kat veel socialer is aangelegd dan de andere. Waar dit aan ligt kan verschillende oorzaken hebben. Een kat die samen met andere kittens in het nest is opgegroeid is vaak veel socialer dan een kat die op jonge leeftijd uit het nest is gehaald. Toch hoeft het hier niet aan te liggen. Een ex-zwerfkat zijn namelijk meestal erg op hun gemak gesteld door een andere kat in huis. Ook angst kan een kat de stimulans geven om contact met andere katten zoveel mogelijk te mijden, dit komt vaak door een eerdere confrontatie met een andere kat.

Genetisch bepaald

Een andere logische reden waarom katten niet zo goed met elkaar op kunnen schieten is natuurlijke afkeer, oftewel een genetisch bepaalde afkeer naar een ander kattensoort. Het verschilt per soort, katten met oosters bloed zullen over het algemeen socialer aangelegd dan andere kattenrassen. Het hoeft natuurlijk niet altijd aan te liggen aan het kattensoort, het karakter is namelijk meestal de doorslaggevende factor.

Gewenning en persoonlijke ruimte

Belangrijk is dat de verschillende katten nooit samen in een beperkte ruimte leven. Dit maakt de kans op een confrontatie met elkaar natuurlijk veel groter. Ook kun je de katten het beste apart van elkaar laten eten. Laat ze dus niet te dicht bij elkaar of samen uit een bak eten. Ook dit kan zorgen voor confrontaties en de bijbehorende stress. Belangrijk is dus om voor voldoende ruimte, kattenbakken, krabpalen en verstopplaatsen te zorgen die verdeeld zijn door het huis. Katten hebben duidelijk zichtbare voorkeuren, het is daarom ook niet raar dat katten die in een grotere groep leven zich onderverdelen in groepjes met katten waar ze zich tot aangetrokken voelen. Daarom is het belangrijk dat er in huis voldoende gelegenheden zijn voor de kat om zich te huisvesten, zo kan elke kat zich even terugtrekken in zijn eigen plekje in huis.

Een goed begin

Natuurlijk is de omgang met elkaar het beste als de katten elkaar kennen vanaf het nest. Dit kan natuurlijk niet altijd. Daarom is het belangrijk dat soortgelijke katten bij elkaar worden geplaatst. Een oudere kat kan bijvoorbeeld beter niet geplaatst worden bij een jonge, drukke kitten. Op deze manier raken de katten namelijk nooit aan elkaar gewend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *