Een kijkje in de kattenbak: is mijn kat gezond?

Als huisdiereigenaar wil je natuurlijk dat je geliefde huisgenoot gezond is. Er zijn de jaarlijkse check-ups, en voor de rest houden we onze huisdieren nauwlettend in de gaten. Maar wist je dat je kattenbak je ook veel informatie kan geven over de gezondheid van je kat? En gezien je toch de kattenbak regelmatig reinigt, is het zeker verstandig om een keer goed te kijken naar de ontlasting. We vertellen je graag meer over hoe je kunt vaststellen dat de ontlasting er goed, of juist niet goed, uitziet.

Hoe ziet normale katten ontlasting eruit?

Hoe gezonde kattenpoep eruit ziet, verschilt van kat tot kat. Dit komt bijvoorbeeld omdat verschillende katten verschillend voer krijgen, wel of niet naar buiten gaan, meer of minder drinken, enzovoort. Toch zijn er een aantal stelregels voor gezonde katten ontlasting:

  1. De kleur hoort bruin te zijn, vergelijkbaar met de kleur van chocola.
  2. De geur hoort sterk te zijn, sterker dan bijvoorbeeld van een hond. Dit komt omdat katten meer eiwitten eten (bijvoorbeeld in vlees).
  3. De consistentie is stevig en valt niet zomaar uit elkaar.
  4. De vorm is sliertvormig.
  5. De frequentie kan verschillen, maar moet regelmatig zijn. Meestal zo’n 1 á 2 keer per dag.

Wat betekent het als de ontlasting van mijn kat afwijkt?

Net als bij mensen, kan het voorkomen dat je kat afwijkende ontlasting heeft. Dit hoeft niet per se wat te verschillen, zeker als het incidenteel is. Toch kun je wel wat leren over de gezondheid van je kat als de ontlasting afwijkt.

Afwijkende kleur

  • De ontlasting is groen. Groene ontlasting ontstaat vaak door de kleur van het voedsel dat je kat eet. Komt je kat vaak buiten? Dan eet hij waarschijnlijk wel eens gras. Groen gekleurde ontlasting is dan heel normaal en geen enkel probleem.
  • De ontlasting is geel of erg licht van kleur. Als de ontlasting bleek van kleur is, hoeft dat niets te betekenen. Het kan simpelweg zo zijn dat er weinig kleurstoffen in het eten van je kat zit. Neigt het meer naar geel? Neem dan contact op met de dierarts. Gele ontlasting kan namelijk duiden op problemen met de galwegen.
  • De ontlasting is rood. Rode ontlasting duidt op een bloeding. Als de kleur echt rood is, dan gaat het om een bloeding in het laatste gedeelte van de vertering. Bloed gaat vaak gepaard met slijm, en het is dan erg belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Het kan namelijk duiden op een ontsteking, tumor of een vreemd voorwerp in de darmen.
  • De ontlasting is zwart. Zoals aangegeven is normale ontlasting bruin. De tint bruin kan verschillen, afhankelijk van de kleurstoffen in de voeding, en kan dus ook donkerder zijn. Maar als ontlasting echt zwart is of neigt naar zeer donker rood, dan is er sprake van een bloeding in het begin van de vertering, dus bijvoorbeeld in de maag of dunnen darm. Direct contact met de dierenarts opnemen dus.

Afwijkende consistentie

  • De ontlasting is te hard. Bij harde ontlasting, of bij obstipatie, is er sprake van een vocht te kort. Het kan zijn dat je kat te weinig drinkt. Katten zijn van nature moeilijke drinkers. Een speciale drinkfontein voor katten kan hierbij helpen. Ook het geven van natvoer kan helpen, gezien natvoer veel meer vocht bevat.
  • De ontlasting is te zacht. Heeft je kat last van diarree? Bij dunne, waterige ontlasting, is er sprake van diarree uit de dunne darm. Er komt dan ook winderigheid bij kijken, en soms verminderde eetlust. Vaak is de voeding dan het probleem. Is de ontlasting zachter, maar niet per se waterig? Dan is het vaak dikke darm diarree. Neem contact op met de dierenarts om advies in te winnen over voeding.

Het is dus erg belangrijk om goed in de gaten te houden hoe de ontlasting van je kat eruit ziet. Merk je dat je kat de laatste tijd zich anders gedraagt rondom de kattenbak, of vaker zijn behoefte buiten de kattenbak doet? Ga naar of er iets veranderd is (bijvoorbeeld een nieuwe kattenbak, andere kattenbakvulling, etc.). Katten zijn hygiënische dieren en maken het liefst gewoon gebruik van een kattenbak, dus het kan een teken zijn dat er iets gaande is. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *