7 tips voor verhuizen met een kat

Een verhuizing is altijd spannend. Maar waar jij begrijpt wat er gebeurd, en kan wellicht geleidelijk wennen aan je nieuwe woning en omgeving. Dit is anders voor je huisdier: die komt pas tijdens de verhuizing voor het eerst in de nieuwe ruimte, waar alles anders ruikt en er anders uitziet. Als je kat buiten komt is ook de buitenomgeving helemaal onbekend. Dit kan heel stressvol zijn voor je kat. Gelukkig zijn er dingen die jij kan doen om het minder stressvol te maken voor je kat. We geven je graag een paar tips!

Waarom is een verhuizing stressvol voor je kat?

Hoe stressvol een verhuizing voor je huisdier is, is afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste factor is of je kat met name gehecht is aan zijn of haar omgeving, of juist aan jou: het baasje. Katten die vooral gehecht zijn aan het baasje zijn vaak minder gestrest, omdat jij nog in de buurt bent. Toch is een andere omgeving vaak eng: het ruikt anders, het ziet er anders uit en je kat is gedesoriënteerd. Ook kan reizen in het algemeen stressvol zijn voor je huisdier. Met deze tips maak je het hele proces wat makkelijker.

Tip 1: Vóór de verhuizing: wennen aan de reismand en kalmerende verstuivers

Begin ruim op tijd voor de verhuizing de reismand te introduceren. Zorg dat je hem in de ruimte bij je kat zet, er regelmatig een speeltje in legt, en hem sprayt met een voor katten rustgevend middel, zoals valeriaan spray. Er zijn diverse varianten hiervan op de markt, waaronder ook in verstuivende vorm. Deze kun je in het stopcontact steken, waarna het middeltje verstuift wordt. Dit kun je in het oude huis doen vóór de verhuizing. Vervolgens kun je voordat je kat verhuisd wordt, de verstuiver alvast installeren in je nieuwe huis.

Tip 2: Verhuizen naar een ingericht huis

Verhuis je huisdier niet als het huis nog niet ingericht is of als je nog aan het verbouwen bent. In de ideale situatie zijn je meubels over en heb je niet alles nog in verhuisdozen zit. Dit zorgt voor herkenning en zal voor je kat ook ene herkenbare geur verspreiden.

Tip 3: Eén kamer met eigen spullen, waaronder vertrouwde meubels

Zorg dat op er op de verhuisdag een kamer is waar niemand meer hoeft te zijn of nog meubels hoeft te plaatsen. Maak hier de (tijdelijke) kamer van je kat van. Zorg dat hier alle spulletjes van je kat staan, zoals de kattenbak, krabpaal, eten en drinken, speelgoed en een kattenmand. Dit zorgt voor een vertrouwd gevoel en zorgt ervoor dat je kat niet wordt gestoord. Op deze kamer plaats je dan ook de rustgevende verstuiver.

Tip 4: Verander de routine niet

Krijg je kat normaliter eten in de ochtend? Of krijgt je kat in de ochtend vaak een snoepje en speel je even voor je naar werk gaat? Wijk hier dan zo min mogelijk van af. Doe dit niet alleen op de verhuisdag maar ook in de weken na de verhuizen. Zo weten ze dat het meeste gewoon hetzelfde is gebleven.

Tip 5: Laat je kat niet direct naar buiten

Ook als je kat een echte buiten kat is, is het verstandig om ze niet direct naar buiten te laten. Omdat katten in het begin erg aangedaan kunnen zijn door de stress, kunnen ze vluchtgedrag gaan vertonen. Laat je kat pas naar buiten als jij het gevoel hebt dat je kat volledig gewend is. Meestal is dit tussen ongeveer 2 tot 6 weken na de verhuizing.

Tip 6: Wel naar buiten? Ga samen naar buiten

Vind je het tijd om je kat weer naar buiten te laten? Zorg ervoor dat je eerst zelf goed bewust bent van de omgeving. Lopen er meer katten in de buurt, en zijn deze goed verzorgd? Heb je buren die niet houden van katten? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Begin vervolgens klein, bijvoorbeeld in de eigen tuin en met een kattentuigje. Ook buiten de tuin kun je eerst een paar keer met een lijntje met je kat meelopen. Zo leert je kat de omgeving kennen en kun je gelijk laten zien hoe je weer thuis komt.

Tip 7: Voorkom kwijtraken: chippen en buren inlichten

Is je kat al gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd? Zeker in een nieuwe omgeving is dit erg belangrijk. De kans is groter dat je kat in contact komt met nieuwe, andere katten, of de weg kwijt raakt. Door je huisdier te laten chippen is de kans groter dat je hem na kwijtraken terugvindt. Ook is het verstandig om je oude buren of de nieuwe bewoners van je oude huis in te lichten. Het kan namelijk gebeuren dat je kat wel de weg vind naar zijn oude huis, zeker als je niet ver weg bent verhuisd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *