Wat is een normaal gewicht voor een kat?

Je lieve kitten groeit en groeit. Bij de dierenarts wegen ze je kitten om te kijken of je huisdier op gewicht is. Als alles goed gaat komt je kitten aan, wordt hij langer, groter en ook voller. Maar hoe zwaar hoort je kat ongeveer te worden? Wanneer is je kat te licht of juist zwaar, en wat kun je eraan doen? We vertellen je graag meer!

Overgewicht en ondergewicht bij katten

Zowel overgewicht als ondergewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen bij je huisdier. Zo kan overgewicht leiden tot hartproblemen, huidproblemen, artrose en over het algemeen een kortere levensverwachting van je kat. Bij ondergewicht heeft je kat problemen met de controle over lichaamstemperatuur en kunnen organen stoppen met functioneren. Het is dus erg belangrijk dat je kat een gezond gewicht heeft.

Gezond gewicht

Maar wat is dan een gezond gewicht voor je huisdier? Een gezond gewicht voor je kat of poes is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn poezen over het algemeen lichter dan katers. Daarnaast zit er ook verschil tussen verschillende kattenrassen: grotere kattenrassen hebben natuurlijk een hoger ideaal lichaamsgewicht dan kleine kattenrassen. Onderstaand een overzicht van verschillende veelvoorkomende kattenrassen en het gemiddelde gewicht. Dit is over het algemeen dan ook het streefgewicht voor je kater of poes.

RasGemiddeld gewicht in kg (poes)Gemiddeld gewicht in kg (kater)
Bengaal3 – 44 – 6
Britse Korthaar4 – 55 – 6
Europese Korthaar4 – 55 – 7
Burmees4 – 4,55 – 6
Devon Rex2,5 – 3,53,5 – 4,5
Heilige Birmaan4 – 55 – 7
Maine Coon4,5 – 66 – 10
Noorse Boskat3,5 – 75 – 9,5
Ragdoll4,5 – 6,56,5 – 9,5
Siamees3 – 43,5 – 5

Zoals je in het bovenstaande overzicht al ziet, kan een mannelijke Maine Coon tot wel 10 kg wegen. Dit kan dan nog steeds een gezond gewicht zijn. Een vrouwelijke Devon Rex heeft een ondergrens van 2,5 kg. Een groot verschil dus! Tip om je kat te wegen: gebruik een keukenweegschaal, en zet hier een bak waar je je kat in plaatst. Personenweegschalen zijn vaak niet accuraat genoeg en nemen geen grammen mee, wat vaak in de ontwikkeling van je kitten wel degelijk verschil maakt.

Gezond is meer dan cijfers

Uiteraard zijn de bovenstaande waardes richtlijnen, en kan je kat nog steeds een gezond gewicht hebben en van deze cijfers afwijken. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw kat of poes van nature klein of juist groot van stuk is: denk aan smalle of juist bredere schouders en bekken en laag op de poten of juist hoog op de poten. Er zijn ook visuele kenmerken van een gezond gewicht. Het onderstaande overzicht biedt een visuele vergelijking van ondergewicht, een ideaal gewicht en overgewicht.

Als je een langharige kat hebt, kan het ook lastig zijn om dit soort visuele kenmerken te gebruiken. Je kunt echter wel voelen of je de ribben kunt voelen, en hoe dik de laag vet is. Daarnaast hebben veel katten een “hangbuikje”, die ook wel een primordial pouch genoemd wordt. Dit hangbuikje is niet te zien op de bovenstaande afbeeldingen, maar wél gezond voor je kat. Het is namelijk bedoeld om de kwetsbare buik te beschermen. Als je kat zo’n hangbuikje heeft, maar je wel gewoon de ribben kunt voelen als je je handen langs je kat houdt, is er geen sprake van overgewicht.

Hoe zorg ik dat mijn kat een gezond gewicht krijgt?

Bij ondergewicht is de oplossing niet altijd om simpelweg meer voedsel aan te bieden. Zoek uit wat je kat het lekkerste vindt, en zorg ervoor dat er op gezette tijden voldoende voedsel beschikbaar is. Geef niet ineens meer voer op dezelfde momenten, maar las wellicht een extra eet moment in. Als je kat te weinig eten binnen krijgt door de aanwezigheid van andere katten, is het verstandig om je katten te scheiden rond etenstijd. Daarnaast is het goed om te kijken naar de aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen in het voer. Lees je in over wat je kat nodig heeft en ga zo nodig naar de dierenarts.

Bij overgewicht kan de oorzaak liggen in te veel eten of te weinig beweging. Te veel eten kan ontstaan door verkeerde dosering, of doordat je kat of poes onbeperkt toegang tot eten heeft. Te weinig beweging ontstaat vooral bij binnen katten. Ook sterilisatie of castratie kan leiden tot gewichtstoename, omdat er vaak een grotere eetlust ontstaat en je kat minder beweegt. Mocht je overgewicht vaststellen bij je kat, dan kunnen de volgende tips helpen.

  • Stel een dieet op in overleg met de dierenarts, en laat je adviseren over het soort voer
  • Voer op gezette tijden en weeg het voer af (bijvoorbeeld met deze Smart Scoop). Je kunt ook gebruik maken van automatische voeders (zoals een Smart Feeder, of de Talakona), die je op gezette tijden kunt instellen.
  • Vermijd snoepjes en snacks
  • Zorg voor meer activiteit door vaker met je kat te spelen
  • Voer “actief”. Laat je kat meer moeite doen voor zijn brokjes, bijvoorbeeld door middel van speelgoed of actieve voedingsmechanismen.
  • Komt je kat buiten? Ga dan na of hij niet elders gevoerd wordt door vriendelijke buren

Het kan een tijdje duren voordat je resultaten ziet. Drastische gewichtsafname of toename kan een symptoom zijn van medische problemen. Zorg dus altijd dat je contact opneemt met je dierenarts bij drastische veranderingen in het gewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *