Wat te doen met decemberstress bij katten?
De drukste maand van het jaar komt er weer aan, december! De maand van Sinterklaas, Kerst en natuurlijk oud- en nieuwjaarsdag. Voor veel mensen is dit een leuke, drukke, feestelijke maar vooral gezellige maand. In de beleving van uw kat is dit echter anders. Als het even kon zou menig kat deze maand overslaan. Lawaai, harde muziek en drukte zijn een aantal van de factoren die een belangrijke rol spelen bij de decemberstress van uw kat. In dit blogitem beschrijven we de voornaamste oorzaken en oplossingen van deze decemberstress.
Waaraan herken ik decemberstress?
Als eerste is het belangrijk dat je de decemberstress tijdig herkent. Als u het niet herkent is het namelijk moeilijk om op tijd actie te ondernemen. Tijdens feestelijke gelegenheden of andere festiviteiten waarbij harde muziek, lawaai of drukte heerst, gaan katten zich sneller verstoppen. Dit heeft echter niet alleen met geluid te maken, ook geuren kunnen bij uw kat angstige reacties uitlokken. Het herkennen van deze angst is niet altijd even makkelijk. Katten geven namelijk niet altijd zulke duidelijke reacties af als honden. Het afsluiten van deze feesten is ook niet makkelijk. Waar uw kat normaal gesproken even naar buiten wandelt om zich aan deze drukte te kunnen onttrekken, is het in deze maand vaak koud en nat buiten waardoor uw kat dit minder snel zal doen. Dit kan een wat ongebruikelijk gedrag vertonen.
Enkele signalen waaraan je decemberstress kunt herkennen:
- Terughoudend gedrag;
- Het urineren op andere plaatsen dan de kattenbak, oftewel onzindelijkheid;
- Op de meest ongebruikelijke plaatsen gaan liggen;
- Het overmatig krabben aan meubels en/of de krabpaal;
- Het minder vragen om aandacht bij gezinsleden;
- Veel te weinig eten;
- En het overmatig verzorgen van de vacht.
Enkele oplossingen voor decemberstress
Er zijn dus veel factoren waaraan u kunt herkennen dat uw kat last heeft van decemberstress, maar wat kunt u hieraan doen? Er zijn verschillende manieren om uw kat hierin tegemoet te komen. Allereerst is het verstandig dat uw kat de beschikking heeft over een warme, iets minder gehorige ruimte in huis waarin hij zich terug kan trekken. Belangrijk is dat deze ruimte voldoende toegankelijk is voor de kat.
Katten zoeken vaak een schuilplaats op een hoger gelegen punt in de ruimte. Het is dus wijsheid om de kat hiervan te voorzien. Weet u zeker dat uw kat liever een lager gelegen schuilplaats nodig heeft? Dan is dat verstandiger. Het is namelijk het allerbelangrijkst dat uw kat zich veilig voelt in deze ruimte. Een veelgebruikte manier om katten zich veilig te laten voelen is het gebruik van een kartonnen doos. Een oud trucje maar nog steeds effectief! Om te zorgen dat uw kat genoeg blijft eten en drinken, is het verstandig om om meerdere plaatsen zijn voer- en drinkbak te plaatsen. Maak u geen zorgen over het probleem dat uw kat dan te veel zal gaan eten. Katten kunnen van nature hun eten prima doseren.
Ondanks dat u nu een veilige ruimte heeft gecreëerd voor uw kat, is het belangrijk dat u toch alle deuren naar gangen en trappen open houdt. Uw kat moet zich namelijk niet gevangen voelen in huis. Hij moet zelf kunnen kiezen waar hij wil schuilen. In de week voor oud- en nieuwjaarsdag kunt u uw kat het beste binnen houden. Zo kan de kat wennen aan het feit dat hij met vuurwerk niet naar buiten mag of kan. Zorg dat uw kat niet veel meer eet dan gebruikelijk. Als hij veel afwijkend voedsel binnenkrijgt kan dit diarree veroorzaken tijdens zijn stressperiode.
Ten slotte zijn hier een aantal tips voor oud en nieuwjaarsdag:
- Vergrendel alle deuren en ramen die direct naar buiten leiden;
- Houdt uw kat binnen als het donker wordt;
- Sluit het kattenluik;
- Als uw kat gechipt is kan het wijsheid zijn om te kijken of de gegevens kloppen;
- Zet de radio of televisie aan zodat het geluid die van het vuurwerk overstemd;
- Geef uw kat meerdere kleine doseringen voedsel verspreid over de dag.