Heeft jouw kat een enorme drang om naar buiten te gaan? Of kruipt je kat juist het liefst tegen jou aan, en tonen ze geen interesse in de buiten wereld? Katten kunnen hierin onderling erg verschillen. Misschien heb jij een kat die graag naar buiten wilt, maar vind je dit zelf totaal niet prettig. In dit blogitem vertellen wij je de voor- en nadelen van het buiten leven, en de voor- en nadelen van het binnen leven, voor je kat. En geven we je tips over welke rassen over het algemeen echte buitenkatten of juist binnen katten zijn!
Buiten katten
Wil jij je kat naar buiten laten gaan? Buiten katten zijn zelfstandige, actieve dieren die het liefst de hele dag door op ontdekkingstocht gaat. Ze zijn avontuurlijk en hebben een groot jachtinstinct. Een aantal voordelen van het hebben van een buitenkat:
- Je kat is actiever en heeft hierdoor een betere conditie en minder kans op overgewicht.
- Je kat kan zijn instinct gevolgen en laat natuurlijk gedrag zien. Dit is goed voor het welzijn van je huisdier.
- Je kat zal veelal buiten zijn behoefte doen, waardoor jij er minder last van hebt.
- Je kat ontwikkelt een goed richtingsgevoel en zal eenvoudiger de weg naar huis terug vinden.
Er zijn echter ook veel nadelen aan het naar buiten laten van je kat.
- De levensverwachting van je kat is lager. Dit komt door de grotere kans op verkeersongevallen, ziektes, giftige planten, verwondingen, en meer.
- Dat je kat elders zijn behoefte doet, kan niet iedereen waarderen. Zeker niet als een kat van een ander poept in jouw tuin. Helaas worden katten ook vergiftigt of verdwijnen ze. Soms met opzet, en soms komen ze ook per abuis vast te zitten in iemands schuur.
- Raskatten lopen kans om gestolen te worden.
- Er is steeds meer bekend over de schade die katten aan de biodiversiteit toe brengen. Katten krijgen thuis te eten, waardoor ze met volle maag (en dus meer energie) op jacht kunnen. Daarnaast spelen de baasjes met ze, met speelgoed dat hun jachtinstinct traint. Hierdoor doden ze veel meer vogels dan “nodig” is. Vaak niet eens om ze te eten, maar om hun jachtinstinct te verzadigen. Dit is slecht voor de vogelpopulatie.
Uiteraard zijn de voor- en nadelen niet op elke kat van toepassing. Sowieso is aan te raden om je kat te laten chippen. Mocht hij toch de weg kwijt raken, dan kan het asiel inzien dat het jouw kat is. Ook is het van belang om je kat regelmatig te laten na kijken door de dierenarts en regelmatig te ontwormen. Om te voorkomen dat je kat een te grote voorsprong heeft op de vogelpopulatie, kun je overwegen om je kat een halsband met een belletje om te doen. Hierdoor zijn de prooien beter gewaarschuwd. Laat je kat ook zeker castreren. Zo voorkom je grote populaties met zwerfkatten, of dat je poes thuis komt met een onverwachte verassing.
Wil je een kat gaan adopteren of kopen? De volgende kattenrassen zijn echte buitenkatten: Burmees, Korat, Siamees, Noorse boskat, en Oosterse korthaar.
Binnenkatten
Houd jij je kat liever binnen, of taalt je kat totaal niet naar de buiten wereld? Ook hier zijn voor- en nadelen aan verbonden. De voordelen:
- Je kat heeft een hogere levensverwachting, omdat ze minder vaak in gevaarlijke situaties komt. Binnenkatten zijn ook gezonder als het gaat om bijvoorbeeld parasietenbesmetting, wormen, etc.
- Je maakt je mogelijk minder zorgen over je kat wanneer deze niet buiten komt.
- Je kat is vaak gezelliger en socialer, omdat je vaker bij elkaar bent. Ze staan niet constant ‘aan’, bijvoorbeeld omdat ze alert moeten zijn voor een aanval.
- Je kat verrast je niet met ‘cadeautjes‘, zoals dooie muizen, dooie vogel en zwangerschappen
- Je kat veroorzaakt geen ruzie met de buren door het poepen in de tuin, legen van de vijver, etc.
Maar er zijn uiteraard ook nadelen aan het binnen houden van je kat:
- Bij binnenkatten is er grotere kans op psychische problemen. Zo kunnen katten die eigenlijk graag naar buiten zouden willen, last hebben van verveling, depressie, en stress.
- Als je je kat binnen houdt, is deze over het algemeen minder actief. Hierdoor kunnen gewicht gerelateerde problemen ontstaan, zoals obesitas.
- Om zijn energie kwijt te kunnen, kan je kat zich te goed doen aan je meubilair.
- Glipt je binnen kat toch een keer de deur door? Dan kunnen ze minder goed de weg terug vinden, en zijn ze gemakkelijker besmet met ziektes, doordat ze weinig weerstand hebben opgebouwd.
Bij binnenkatten zijn de grootste aandachtspunten dus het voorkomen van overgewicht en het zorgen voor genoeg mentale en fysieke stimulans. Zorg voor een goede krabpaal, voldoende interactieve kattenspeeltjes, en zorg ook dat je zelf voldoende tijd vrij maakt om te spelen met je kat. Houdt ook de voedsel consumptie in de gaten en gebruik indien nodig voedertorens of voerpuzzels, om te zorgen dat je kat minder snel of veel eet. Laat ook je binnenkat chippen, registreren en castreren! Dit is beter voor de gezondheid van je kat, en voorkomt problemen als je huisdier en toch een keer tussendoor glipt.
Wil je een kat gaan adopteren of kopen? De volgende kattenrassen zijn echte binnenkatten: Britse korthaar, Pers, Ragdoll, Blauwe Rus en de Heilige Birmaan. Wil je een kat uit het asiel of van de Dierenbescherming? Vraag de vrijwilligers wat voor soort kat het is. Zij weten al snel of de kat veel drang heeft om naar buiten te gaan of juist niet.