Hoe werkt het chippen van je kat?

Voor honden is het al verplicht, voor katten waarschijnlijk binnenkort ook: chippen. Belangrijk, want door je kat te laten chippen, is de kans groter dat je hem terug vindt als hij een keer zijn weg naar huis niet vindt. Ook je binnenkat kan je een keer ontglippen bij het inladen van de boodschappen. Dan is het prettig om te weten dat een dierenasiel of de dierenbescherming kan achter halen dat het jouw kat is. In dit blogartikel vertellen we je alles over het chippen van je kat!

Wat is het chippen van je kat?

Het chippen is het plaatsen van klein buisje, ter grootte van een rijstkorrel, onder de huid van je huisdier. Dit wordt gedaan met behulp van een naald. Een chip wordt over het algemeen in de hals geplaatst en is relatief pijnloos. Het voelt niet veel anders dan het geven van een injectie.

Op de chip staat een uniek registratienummer, welke gekoppeld wordt aan jouw persoonlijke gegevens. Na het plaatsen van de chip, dien je zelf de chip te registreren. Gelukkig is dit zo gedaan, en vanaf dat moment kan de dierenambulance, een asiel of een dierenarts middels de chip zien dat jij het baasje bent. Dit kan met behulp van een scanapparaatje.

Waarom is het chippen van je kat belangrijk?

Het chippen van je kat is erg belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat er al jaren geluiden zijn over het invoeren van een chip- en registratie plicht voor katten. Bij honden geldt dit al, maar voor katten nog niet; maar daar gaat naar alle waarschijnlijkheid snel verandering in komen. Het voorstel voor een chip- en registratieplicht is geopperd door het kabinet, maar het is nog niet bekend wanneer het ingevoerd gaat worden. De onderstaande redenen, wegen daarbij het meeste mee:

  • Door te chippen kunnen verdwaalde katten met hun baasjes herenigd worden
  • Chippen draagt bij aan het terugdringen van de zwerfkatten populatie
  • Het dumpen van katten wordt moelijker, omdat de eigenaar te traceren is
  • Een onverantwoordelijke eigenaar kan beter op hun gedrag aangesproken worden

Al met al voorkomt chippen dus veel kattenleed. Ook voor je binnenkat is chippen belangrijk. Als ze toch een keer ontsnappen, weten ze zich minder goed te redden en hebben ze meer moeite met oriëntatie. En het kan natuurlijk altijd voorkomen dat ze ergens van schrikken en op de vlucht slaan. Vervolgens kunnen ze dan vaak de weg naar huis niet meer vinden. Volgens de Dierenbescherming raken er jaarlijks in Nederland ongeveer 62.500 katten zoek. Slechts 17% van de verdwaalde katten die de Dierenbescherming vindt en opvangt, wordt herenigd met hun baasjes. Voor honden is dit percentage velen malen hoger (93%). Zo belangrijk is het chippen dus!

Chipacties

Chippen is niet gratis. De kosten voor chippen variëren, maar liggen tussen de €30,- en €60,-. Vaak kost het minder als je het tegelijk laat plaats vinden met bijvoorbeeld een controle of vaccinaties. Daarnaast worden er ook vaak chipacties gehouden, waardoor er speciale aanbiedingen zijn en het chippen voordeliger wordt. Toch is het bedrag het dubbel en dwars waard als je de voordelen in acht neemt. Kosten voor het chippen worden vaak volledig of gedeeltelijk vergoed als je een verzekering voor je huisdier afsluit. Het chippen van je huisdier kan zelfs door een verzekeraar als voorwaarde gesteld worden voor het afsluiten van je verzekering!

Meer weten over chippen? Neem contact op met je dierenarts om te vragen hoe het allemaal in zijn werk gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *