Gebitsonderhoud bij uw kat

kat maakt poten schoon

Controleer het gebit bij uw kat

Een van de belangrijkste dingen om op te letten als u een kat als huisdier houdt, is natuurlijk zijn gebit. Toch vergeten mensen dit vaak of denken ze simpelweg dat het controleren van het gebit niet zo vaak nodig is. De waarheid is echter anders. In dit blogitem gaan we eens verder in op onderhoud en controle van het gebit van uw kat.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe vaak het gebit van uw kat gecontroleerd moet worden. Het is aan te raden om het gebit van uw kat 2 tot 3 keer per week te controleren. Het is namelijk belangrijk dat er bij tandplakvorming tijdig actie ondernomen wordt. Is dit niet het geval? Dan kan uw kat al snel het risico lopen op tandvlees- en/of kaakontsteking. Wilt u het helemaal goed doen? Dat kunt u er bij de controlemomenten er tevens voor kiezen om het gebit te poetsen met speciale soorten tandenborstels en tandpasta. Voorkomen is beter dan genezen! Andere methoden om tandplak te voorkomen zijn speciale voersoorten waarmee de vorming van tandplak voorkomen wordt. Als laatste zijn er ook verschillende voedingssupplementen en verschillende drinkwater toevoegingen die de ontwikkeling van tandplak vertragen.

Zorg goed voor het gebit van uw kat!

Jammer genoeg komt het nog veelvuldig voor dat katten last hebben van verschillende soorten gebitsaandoeningen. Vaak worden deze aandoeningen pas in een later stadium opgemerkt wanneer de meeste katten de pijnlijke gevolgen al ondervonden hebben. Ook is het te laat opmerken van een aandoening de reden waardoor uw kat tanden en kiezen verliezen. Eigenlijk is preventieve gebitsverzorging voor een kat net zo belangrijk als voor u, er zijn dus redenen genoeg om er op tijd bij te zijn!

Herken gebitsproblemen!

Nu u weet over de gevolgen van slechte gebitsverzorging, is het belangrijk dat u de signalen van een tandvlees en/of kaakontsteking tijdig herkent. Enkele signalen van deze aandoeningen zijn:

  • Het kauwen op een kant van het gebit;
  • Het overmatig produceren van speeksel;
  • Tanden of kiezen die loslaten of zelfs uitvallen;
  • Een bruinachtige aanslag op tanden of kiezen;
  • Een stinkende adem;
  • En rood tandvlees rondom tanden of kiezen.

Wat te doen bij een gebitsaandoening bij mijn kat?

Bij een gebitsaandoening is het belangrijk dat er tijdig actie ondernomen wordt, het uitstellen van een een behandeling kan leiden tot pijnlijke gevolgen bij uw kat. Herkent u één of meerdere punten uit de bovenstaande lijst? Dan is het zeker aan te raden om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. De dierenarts ziet namelijk snel genoeg of een gebitsreiniging de klachten op kan lossen of dat er een zwaardere ingreep benodigd is. Een gebitsreiniging kan al een hele opluchting voor uw kat zijn. Vergeet niet om de jaarlijkse gebitscontrole ook in stand te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *