Een kitten in huis: de eerste dagen

De dag waarop je gewacht hebt, is eindelijk hier: je mag je kitten ophalen. Erg leuk én heel spannend! Want hoe gaat je kitten aarden in zijn nieuwe omgeving, zonder de moeder en de rest van het nest? Deze eerste dagen zijn voor je kitten wellicht dan ook nog spannender dan voor jezelf. Het is dan ook goed om te weten wat je kunt verwachten in de eerste dagen. We vertellen je meer!

De reismand

Om je kat naar zijn nieuwe huis te brengen, heb je een reismand nodig. Zorg ervoor dat je kiest voor een comfortabele reismand, eentje die ook nog geschikt is als je kat volgroeit is. Het is ook goed om een kleedje of knuffel mee te nemen uit het nest, of deze even door het nest te wrijven. Dat zorgt ervoor dat de reismand vertrouwder ruikt.

Veel katten zijn niet zo gek op de auto. Je maakt het minder stressvol door gebruik te maken van een anti-stress spray, met bijvoorbeeld valeriaan erin. Dit maakt je kitten rustiger. Je kunt ook af en toe een kittensnoepje geven om de ervaring voor je kitten positiever te maken. Veel kittens zijn echter niet zo happig op snoepjes als ze gestrest zijn, dus schrik niet als ze het niet aan willen nemen.

Uit stress kan je kat ook plassen in de reismand. Je doet er dus goed aan om de bodem te bedekken, bijvoorbeeld met een oude handdoek. Ook werkt het soms om de gehele reismand te verduisteren met een deken. Zo krijgt je kitten minder prikkels binnen, waardoor ze minder stress ervaren.

Laat bij thuiskomst het reismandje in de omgeving van je kitten staan, met het deurtje open. Zo kunnen ze hier rustig schuilen, en zien ze de reismand eerder als een positieve plek.

Home sweet home

Bij thuiskomst zijn er meerdere scenario’s mogelijk. Sommige katten verstoppen zich gelijk, terwijl andere katten gelijk op onderzoek gaan. Introduceer je kat eerst aan een kleinere ruimte om te leren kennen, waar ze toegang hebben tot voedsel, water, een kattenbak en een krabpaal. Zo is het niet te overweldigend, en kun je je kleine kitten gemakkelijk terugvinden. Zorg vooral voor de eerste nacht dat je kitten zich in een veilige ruimte bevindt. Na verloop van tijd kun je je kat in meerdere ruimtes laten en vrijer laten. Kijk ook goed of er in deze ruimtes geen gaten of smalle gangen in je meubels zitten (of bijvoorbeeld onder je keukenkastjes o.i.d.) waar je kitten in vast kan komen te zitten.

Kittens zijn slopers en zullen van alles uit gaan testen. Denk aan bloemenvazen, hangende touwtjes, en gordijnen. Zorg ervoor dat je breekbare dingen een tijdje opbergt en alles wat los hangt vastgemaakt wordt. Ook giftige zaken, zoals medicijnen en bepaalde planten moet je goed opbergen. Wat betreft de meubels, is het verstandig om te zorgen voor voldoende krabopties. Merk je dat ze zich te goed doen aan een bepaalde stoel, zet deze dan een tijdje weg en zet een krabpaal of krabplank op dezelfde plek. Je krabpaal kun je insprayen met wat catnip spray, zodat de paal aantrekkelijker wordt voor je huisdier.

Heb je andere huisdieren? Laat ze dan voorzichtig aan elkaar wennen. Bijvoorbeeld door ze in het begin in aparte ruimtes te houden, zodat ze elkaar alleen kunnen ruiken. Zorg ervoor dat je er bij blijft of dat je je kitten vasthoudt wanneer je ze voor het eerst echt aan elkaar voorstelt.

Omgang met je kitten

In deze periode kun je je kitten vrij veel aanleren en laten wennen aan bepaalde aanrakingen, zodat ze op latere leeftijd hier weinig problemen mee hebben. Denk bijvoorbeeld aan aaien. Veel oudere katten vinden het niet prettig om op de buik geaaid te worden, of dat je hun poten aanraakt. Door juist nu veel tijd te besteden aan dit soort aanrakingen, raken ze hier meer aan gewend. Dat kan goed van pas komen, als je later met ze naar de dierenarts moet of ze medisch behandeld moeten worden. Ook zaken zoals het knippen van de nagels, het controleren van het gebit, of het wassen van je kitten zijn goed voor de gewenning. Oudere katten hebben soms moeite met zich schoonmaken, dan kan het handig zijn als je kat niet al te bang is voor water. Ga hier uiteraard wel met beleid mee om en win advies in over hoe je dit het beste kunt doen.

Spelen

Je kitten zal, zodra hij of zij een beetje gewend is, veel energie hebben. Speel veel met je kitten om elkaar te leren kennen. Het is goed voor je kitten om de energie kwijt te raken en gestimuleerd te worden. Haal ook katten speeltjes waar ze zelf mee kunnen spelen wanneer jij er niet bent, zoals bijvoorbeeld speelmuisjes of balletjes. Ook als ze hier in het begin geen gebruik van maken, zorgt het wel dat ze beter wennen aan de omgeving.

Naar de dierenarts

Bij de eerste dagen thuis hoort ook een bezoekje aan de dierenarts. Je kitten krijgt dan een algemene controle, en wellicht een vaccinatie als hier de tijd al rijp voor is. Laat je kitten ook zo spoedig mogelijk chippen en laat je chip registreren. Het belang van chippen lees je in een ander blogitem.

Het is handig om met je dierenarts tevens alvast de mogelijkheden wat betreft steriliseren of castreren te bespreken. Dan weet je waar je aan toe bent, wanneer dit kan en waarom het belangrijk is. Daarnaast is het eerste tripje naar de dierenarts een goede manier voor je kitten om aan een aantal zaken te wennen, zoals de reismand, de aanwezigheid en geuren van andere dieren en mensen, en natuurlijk de dierenarts zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *